DMSA
We moeten goed weten wat er met je aan de hand is. Dan kunnen we je het beste helpen. Soms moeten we daarom een onderzoek doen. Bijvoorbeeld een DMSA-scan. Baby's kunnen zo'n scan krijgen. Of oudere kinderen.
Bij dit onderzoek maken we eigenlijk een soort foto van je nieren. Met die foto kan de dokter zien wat er in je nieren gebeurt.
Daarvoor gebruiken we een camera die een speciale vloeistof kan zien. En die vloeistof ziet hij dwars door je lichaam heen. Dus als die vloeistof in je nieren zit, kan de camera je nieren zien.
Het maken van de foto's doet geen pijn. Wel moet de vloeistof in je lichaam. Daarvoor krijg je een infuusje in je arm. Dat kan even vervelend voelen.
Die vloeistof stroomt heel langzaam. Het duurt wel 2 tot 3 uur voor het in je nieren zit. Je moet dus wel veel wachten. Neem dus maar een leuk boek mee, of een spelletje. Als het op de goede plek zit, duurt het nog ongeveer een half uur.
Neem je je knuffel mee? Leuk. En je vader mag ook mee, of je moeder, of iemand anders die jij erbij wilt hebben. Hij of zij blijft het het hele onderzoek bij je.
Het gaat zo:
Op de kinderafdeling krijg je een infuusje. Dat kan even vervelend voelen.
Nu ga je naar een andere afdeling: Medische Beeldvorming.
Op deze afdeling krijg je via het infuusje de vloeistof in je lichaam. Dat kan een beetje koud voelen.
Als de vloeistof erin zit, halen we het infuusje weer uit je arm. Dat kan een beetje kriebelen. Daarna krijg je nog een pleister op.
Nu moet je wachten tot de vloeistof in je nieren zit. Het duurt ongeveer 2 tot 3 uur.
Dit is de foto-kamer. Zie je die tafel? Daar lig jij straks ook. Het is een zachte tafel. Als we foto's van een baby moeten maken, leggen we die op een speciaal kussen. Dan kun je makkelijker stil liggen.
Zie je aan het eind die grote ring? Daarvoor hangt de camera.
Daarna laten we de camera langzaam een beetje omlaag zakken. We doen hem precies zo laag dat hij je net niet raakt. Je hoofd komt er niet onder.
Nu gaan we de foto maken. Dat duurt wel 10 minuten! Voor 1 foto!
Je moet al die tijd heel stil blijven liggen. Anders mislukt de foto. Een baby ligt op een speciaal kussen die een beetje om de baby heenvouwt. Dan is het makkelijker om stil te liggen.
We maken nog meer foto's. Nog 1 als je op je rug ligt en twee als je op je zij ligt. Ook nu moet je zo stil als een plankje blijven liggen. Daarom leggen we zandzakjes tegen je aan. Dat ligt makkelijker.
Als we foto's van een baby moeten maken, gaat het speciale kussen een beetje scheef.
De foto's zijn gelukt. Het onderzoek is klaar. Knap gedaan hoor! Je mag weer naar huis.
Het is nu heel belangrijk dat je vandaag goed drinkt! Dan plas je de speciale vloeistof sneller uit je lichaam.