De dikke darm

De dikke darm bestaat uit drie delen: de blindedarm, het colon en de endeldarm. De dikke darm is ongeveer 1,5 meter lang.

  • de blindedarm ligt rechts onder in de buik, de dunne darm mondt hierin uit. Aan de blinde darm zit het wormvormig aanhangsel (appendix)
  • het colon, het grootste deel van de dikke darm, heeft een opstijgend, een dwars en een dalend deel
  • de endeldarm is het laatste deel van de dikke darm. Deze eindigt met de sluitspier, anus

Het grootste deel van de spijsvertering vindt plaats in de dunne darm. Het restant voedsel dat uit de dunne darm komt, is daar niet verder te verteren. Dit restant bevat vooral plantaardige resten (vezels), water en verschillende zouten.
De laatste fase van de spijsvertering vindt plaats in de dikke darm. Bacteriën, die daar overvloedig aanwezig zijn, verteren alsnog een groot deel van de plantaardige resten. Het slijmvlies van de dikke darm neemt deze resten als voedingsstoffen op, samen met veel vocht en zouten. Daardoor dikt het voedselrestant in en blijft uiteindelijk in de vorm van ontlasting over. De ontlasting verlaat het lichaam via de anus.

Dikke darmkanker

Dikke darmkanker begint meestal als gezwellen die op poliepen lijken. Als deze poliepen een aantal jaren doorgroeien kunnen ze een tumor vormen, die zich in de darmwand nestelt, er doorheen groeit en zich mogelijk uitzaait via de lymfeklieren of bloedbaan. 

Dikke darmkanker kan zich ontwikkelen in de gehele dikke darm.

Klachten en symptomen bij dikke darmkanker

De klachten bij dikke darmkanker zijn afhankelijk van de plaats waar de tumor zit.
Dikke darmkanker in het begin van de dikke darm geeft andere klachten dan aan het eind van de dikke darm. Soms geeft dikke darmkanker helemaal geen klachten.

Klachten die voor kunnen komen zijn:

  • bloed in de ontlasting
  • aanhoudende verandering in stoelgang(verstopping of diarree)
  • loze drang tot ontlasting
  • aanhoudende buikpijn
  • een gevoelige plek in de buik
  • gewichtsverlies zonder duidelijke reden
  • vermoeidheid

De diagnose dikke darmkanker

Om de diagnose dikke darmkanker te kunnen stellen onderzoekt een arts de dikke darm met behulp van een zogenaamde coloscopie eventueel aangevuld met een röntgenonderzoek van de dikke darm, een CT-scan en/of bloedonderzoek.
In de meeste gevallen is een coloscopie voldoende om de diagnose te stellen.

Vooruitzichten

De vooruitzichten zijn afhankelijk van het stadium van de dikke darmkanker, maar ook van andere factoren zoals: leeftijd, lichamelijke conditie, hoe u reageert op een behandeling.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback