Iedereen in Nederland kan zijn of haar eigen medische gegevens verzamelen in een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO). In uw PGO staan uw medische gegevens van alle zorgverleners die u zelf hebt toegevoegd, zoals uw huisarts of therapeut. Ook doen steeds meer ziekenhuizen mee, waaronder het Ommelander ziekenhuis. Bij het Ommelander Ziekenhuis kunt u brieven, radiologieverslagen en de Basisgegevens set Zorg (een samenvatting van uw dossier, die moet voldoen aan landelijke voorschriften) ophalen.

Voordelen van een PGO

  • In een PGO kunt u uw medische gegevens verzamelen van alle aangesloten zorgverleners bij wie u onder behandeling bent en die u zelf hebt toegevoegd.
  • Omdat u inzicht heeft in uw medische gegevens, kunt u goed voorbereid naar een afspraak bij uw zorgverlener. U kunt hiervoor de volgende vragen gebruiken:
  • Wat zijn mijn mogelijkheden?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?
  • Wat betekent dit in mijn situatie?
  • In een PGO kunt u brieven en uitslagen op uw gemak teruglezen.

Meer weten over de voordelen van een PGO? Bekijk dan onderstaande video van de Patiëntenfederatie Nederland:

Bekijk hier de video 'Hoe worden mijn gegevens in mijn PGO beschermd?' van de Patiëntenfederatie Nederland

Welke PGO past bij u?

Er zijn meerdere aanbieders van PGO’s. Elke PGO werkt net even anders. U kunt zelf bepalen welke PGO bij u past. Dit is afhankelijk van uw persoonlijke voorkeuren. Lees meer over PGO’s op www.pgo.nl en kies de PGO uit die u wilt gebruiken via de website van Digitale Zorg Gids.

Ontwikkeling van PGO’s

PGO’s zijn op dit moment nog volop in ontwikkeling. Ze kunnen steeds meer en worden ook steeds beter. Het ziekenhuis doet zijn uiterste best om uw medisch gegevens aan de PGO’s beschikbaar te stellen. De gegevens worden alleen weergegeven als u een verzoek doet via een PGO. Dit gaat niet vanzelf. Het kan helaas soms gebeuren dat sommige medische gegevens onvolledig of onjuist worden weergegeven. Omdat de PGO’s los van het ziekenhuis werken hebben we hier helaas niet altijd invloed op.

Veilig een PGO gebruiken

Om gegevens bij het Ommelander Ziekenhuis op te halen in uw PGO maakt u gebruik van uw DigiD. Wanneer de gegevens daarna in uw PGO staan, bent u zelf verantwoordelijk voor uw gegevens. Hieronder staan een aantal adviezen om een PGO veilig te gebruiken:

  • Bekijk de gegevens in uw PGO bij voorkeur thuis, zodat niemand kan meekijken.
  • Wees voorzichtig met het delen van uw gegevens.
  • Maak geen schermafbeeldingen of foto’s van uw medische gegevens.
  • Zorg ervoor dat u na het inloggen op uw PGO altijd opnieuw uw gegevens ophaalt. Anders kan het zijn dat u verouderde gegevens bekijkt.

Hoe haal je veilig je medische gegevens op?

Iedereen van 16 jaar en ouder kan gratis een kopie van zijn medische gegevens in een PGO ophalen. Wanneer je een keuze gemaakt hebt voor een PGO en deze is geïnstalleerd op je computer, laptop of telefoon dan klik je op de knop waar je je gegevens kunt ophalen. De tekst van deze knop kan per PGO anders zijn maar meestal is dit ‘Haal jouw medische gegevens op’.

Zoek de zorgverlener of instelling op. Vervolgens maakt je PGO digitaal verbinding met de zorgverlener. Jouw PGO stuurt je door naar DigiD. Met DigiD controleert de computer van de zorgverlener of jij het echt zelf bent. De PGO haalt vervolgens een kopie van de medische gegevens op. Zo zijn je persoonlijke gegevens goed beschermd.

Veelgestelde vragen

Het digitale patiëntenportaal Mijn Ommelander is eigendom van het Ommelander Ziekenhuis. In Mijn Ommelander vindt u de medische gegevens die bij ons bekend zijn. Het verschil met een PGO is dat u in Mijn Ommelander:

  • inzage heeft in uw afsprakenoverzicht en deze in de toekomst digitaal kunt maken en verplaatsen
  • via eConsult digitale berichten kunt uitwisselen met uw zorgverlener
  • uw toestemmingen kunt beheren voor bijvoorbeeld het gebruik van uw e-mailadres en de uitwisseling van medische gegevens met andere zorgverleners

Een PGO is van uzelf en kunt u gebruiken om medische gegevens verzamelen van meerdere zorgverleners en zorginstanties. Inmiddels zijn de meeste huisartsen en GGZ-instellingen aangesloten. De gegevens die getoond worden in het digitale patiëntenportaal zijn dezelfde als in die in het PGO getoond worden. Ook kunt u in een PGO gegevens toevoegen, zoals bloeddruk maar ook de gegevens van uw smartwatch. De mogelijkheden verschillen per PGO.


Een PGO is niet verplicht. Een PGO kan gebruikt worden als een hulpmiddel om uw medische gegevens te beheren.

Uw gegevens zijn veilig in een PGO dat het MedMij-label heeft. Dat label is een garantie en houdt in dat er afspraken zijn gemaakt over het veilig en betrouwbaar uitwisselen van gegevens. Er is bijvoorbeeld afgesproken dat u inlogt met de DigiD-app.

Een PGO kunt u zien als een soort digitale kluis, waarvan u alleen de sleutel heeft. U bent de enige die die toegang heeft tot uw PGO.

Het Ommelander Ziekenhuis deelt alleen gegevens van patiënten die 16 jaar of ouder zijn.

U kunt van PGO wisselen. In een nieuwe PGO kunt u weer de gegevens van de verschillende zorgverleners zetten.

In de meeste PGO’s kunt u gegevens handmatig toevoegen. U kunt bijvoorbeeld uw gewicht of stemming invullen. Sommige PGO’s kunnen ook met een gezondheidsapp koppelen. Gegevens die gemeten worden met uw slimme horloge kunnen worden opgeslagen in een PGO. In steeds meer PGO’s kunt u deze gegevens automatisch opslaan.

  • Inhoudelijke vragen over medische gegevens zoals de uitslag van een bloedonderzoek: bij de zorgverlener.
  • Praktische vragen zoals het installeren van een PGO: bel van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur kosteloos met de DigiHulplijn op het telefoonnummer: 0800  1508. 
  • Problemen bij het gebruik van de PGO, bijvoorbeeld als je een foutmelding krijgt bij het ophalen van de gegevens: de helpdesk van je PGO
  • Uitleg dichtbij huis: In iedere bibliotheek kunt u terecht voor allerlei digitale hulpvragen . Via de DigiHulplijn (gegevens staan hierboven) bestaat ook de mogelijkheid tot het organiseren van een huisbezoek bijvoorbeeld door het Nationaal Ouderenfonds.
Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback