Algemene informatie
IBD oftewel Inflammatory Bowel Disease is een Engelse verzamelnaam voor een aantal chronische ontstekingen in de darm. De twee meest voorkomende ziektes die onder deze verzamelnaam vallen zijn de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.
De ziekte van Crohn
De ziekte van Crohn is een darmziekte. Bij deze ziekte ontstaan ontstoken plekjes (zweren) in de darmwand. Crohn kan in het hele spijsverteringskanaal optreden, dus van mond tot anus. Meestal zit het in het laatste deel van de dunne darm en het eerste deel van de dikke darm. De ziekte is chronisch; de ontstekingen komen regelmatig terug. In sommige gevallen kan zelfs door de diepere ontsteking een fistel ontstaan. Een fistel is een kanaaltje die door verzwering ontstaat en dat twee lichaamsholten met elkaar verbindt of naar buiten doorbreekt.
Crohn lijkt veel op een andere ziekte waarbij de darm ontstoken is: colitis ulcerosa. Een verschil is dat de zweren bij Crohn soms veel dieper in de darmwand zitten. Ook de plaats van de ontstekingen verschilt. Bij Crohn kunnen de zweren in het hele spijsverteringskanaal zitten, bij colitis ulcerosa alleen in de dikke darm.
De oorzaak van de ziekte van Crohn is (nog) onbekend. Wel is duidelijk dat de volgende factoren een rol spelen:
- het immuunsysteem
het immuunsysteem is in de war en valt het eigen lichaam aan - erfelijkheid
5% tot 10% van de familieleden van iemand met Crohn heeft de ziekte ook - bacteriën
soms spelen bepaalde bacteriën een rol - roken
In Nederland hebben ongeveer 20.000 mensen de ziekte van Crohn. De meeste mensen ontdekken de ziekte tussen hun 15e en 30e levensjaar. Crohn komt iets meer voor bij vrouwen.
Meer informatie kunt u lezen op de website www.crohn-colitis.nl.
Colitis ulcerosa
Colitis ulcerosa is een darmziekte. Bij deze ziekte ontsteekt de dikke darm. Meestal begint de ontsteking in de endeldarm (vlak boven de anus) en breidt zich dan uit naar de rest van de dikke darm. De dikke darm is soms helemaal aangetast. In het slijmvlies van de darm kunnen zweren ontstaan. Colitis ulcerosa is chronisch; de ontstekingen komen regelmatig terug. De ziekte heeft soms ernstige gevolgen. Bij een zeer ernstige ontsteking bestaat levensgevaar. Colitis ulcerosa is een auto-immuunziekte.
In Nederland hebben ongeveer 30.000 mensen colitis ulcerosa. De meeste mensen ontdekken de ziekte tussen hun tiende en veertigste levensjaar.
Colitis ulcerosa lijkt veel op een andere ziekte waarbij de darmen ontstoken zijn: de ziekte van Crohn. Een verschil is dat de zweren bij colitis ulcerosa meestal oppervlakkig zijn, terwijl die bij Crohn zo diep kunnen zijn dat de darmwand ook aan de buitenkant beschadigd raakt. Ook de plaats van de ontstekingen verschilt. Bij Crohn kunnen de zweren in het hele spijsverteringskanaal zitten, bij colitis ulcerosa alleen in de dikke darm.
(bron: Radboud ziekenhuis)