Op de afgesproken dag en tijd meldt u zich bij de balie van de afdeling Medische Beeldvorming. Een medewerker van de afdeling vraagt u plaats te nemen in de wachtruimte. De MBB-er haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar een kleedruimte bij de onderzoekskamer. De MBB-er vertelt u welke kledingstukken u in verband met het onderzoek moet uitdoen.
Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel, die in de grote, ronde opening van het CT-toestel wordt geschoven.
U krijgt voorafgaand aan het onderzoek een infuus in uw arm waardoor een contrastvloeistof wordt toegediend. Deze vloeistof, die ervoor zorgt dat bepaalde delen van het lichaam beter zichtbaar worden, kan de volgende kortdurende bijwerkingen geven:
- een vieze smaak in de mond;
- een warm gevoel in het lichaam en/of;
- een warm gevoel rond de plasbuis waardoor het lijkt alsof u in uw broek plast.
Vervolgens gaat u op de zij liggen op de onderzoekstafel. De laborant brengt een dun, flexibel slangetje in de anus waardoor contrastmiddel wordt ingebracht. Dit kan een vervelend gevoel geven. Indien u een stoma heeft, kan het zijn dat dit contrastmiddel ook via de stoma wordt ingebracht. Na het inbrengen van dit contrastmiddel gaat u op uw rug liggen en wordt de scan gemaakt.
Gedurende het onderzoek schuift de onderzoektafel een paar keer heen en weer en u krijgt van de MBB-er, indien nodig, een ademinstructie. Het onderzoek is niet pijnlijk en duurt ongeveer 10-30 minuten. Dit is afhankelijk van het te onderzoeken lichaamsdeel en de vraagstelling.
Na de scan zal het rectaal ingebrachte contrastmiddel zoveel mogelijk worden verwijderd. Het is mogelijk dat er nog wat contrastmiddel achter blijft. Neemt u voor de zekerheid schone kleding mee.