Aambeien onderzoek en behandeling
Aambeien zijn verwijde bloedvaten in en rond de anus. Meestal zijn ze niet pijnlijk, maar ze kunnen wel zorgen voor ongemak. U heeft klachten waarvan uw huisarts vermoedt dat deze worden veroorzaakt door aambeien. Daarom bent u verwezen naar de polikliniek Chirurgie van het Ommelander Ziekenhuis Groningen. Hieronder vindt u uitleg over aambeien, het onderzoek en de behandeling hiervan.
Aambeien, ook wel hemorroïden genoemd, zijn verwijde bloedvaten in en rond de anus. Aambeien zijn meestal niet pijnlijk, maar kunnen soms wel zorgen voor ongemak.
Er bestaan zowel inwendige als uitwendige aambeien.
- Inwendige aambeien
Bij inwendige aambeien bevinden de verwijde bloedvaten zich in het slijmvlies van de darm, binnen de anus. Als de aambeien opzwellen, kunnen ze via de anus naar buiten komen. Dit gebeurt vaak tijdens de stoelgang en soms blijven ze daarna buiten de anus hangen.
De ernst van inwendige aambeien geven we aan in gradaties:
- graad 1: de aambeien komen tijdens persen niet naar buiten;
- graad 2: de aambeien gaan na het persen vanzelf weer naar binnen;
- graad 3: de aambeien gaan na het persen alleen door te duwen weer naar binnen;
- graad 4: de aambeien blijven buiten de anus hangen.
- Uitwendige aambeien
Uitwendige aambeien bevinden zich onder de huid aan de buitenkant rondom de anus. Soms ontstaat er een bloedpropje in de aambei, waardoor er een kleine, zeer pijnlijke zwelling ontstaat.
Aambeien kunnen ontstaan door:
- te veel druk bij het persen
- zwangerschap en/of bevalling
- verstopping (obstipatie)
- chronische diarree
- druk in en rond de anus
- jeuk
- bloedverlies
- branderig gevoel
- vocht/slijmverlies
- uitpuiling van aambei
- pijn wanneer er een bloedpropje in ontstaat
- Ga regelmatig naar het toilet en stel toiletbezoek niet uit;
- Zorg voor soepele ontlasting: eet vezelrijke voeding en drink zo ongeveer 1½ liter per dag;
- Een warm zitbad verlicht de pijn en de druk bij een eventuele zwelling;
- Gebruik vochtige toiletdoekjes in plaats van toiletpapier.
Om uw anale klachten te onderzoeken wordt een proctoscopie uitgevoerd. Dit is een onderzoek om de binnenkant van de anus te bekijken.
Met behulp van een proctoscopie kunnen diverse aandoeningen zoals aambeien, ontstekingen en fissuren (= scheurtjes) worden opgespoord en eventueel ook worden behandeld.
Leeg maken van de darmen
Soms moet u voorafgaand aan het onderzoek een klysma gebruiken om uw darmen leeg te maken. Als dit nodig is, krijgt u het klysma tegelijk met de afspraakbrief toegezonden.
U moet het klysma gebruiken 1 à 1½ uur vóór het tijdstip waarop het onderzoek is gepland.
Gebruik van het klysma
- Verwijder het dopje en maak het uiteinde (de tip) onder de kraan een beetje nat;
- Breng vervolgens de tip in de anus en knijp de hele tube die gevuld is met een laxeermiddel leeg.
Het laxeermiddel begint meestal na 5 à 20 minuten te werken: u krijgt aandrang om naar toilet te gaan. Het is belangrijk dat u probeert het middel minimaal 10 minuten op te houden en dan naar het toilet te gaan.
Eten en drinken
U mag gewoon eten en drinken. U hoeft dus niet ‘nuchter’ te zijn.
Vervoer naar huis
U kunt zich als gevolg van (spanning voor) het onderzoek tijdelijk wat minder goed voelen. We adviseren u daarom om iemand mee te nemen, die u kan terugbrengen naar huis.
U kunt zich op de afgesproken datum en tijd van het onderzoek of de behandeling aanmelden bij een van de aanmeldzuilen in de centrale hal. Op het ticket van de aanmeldzuil staat welke route u moet volgen.
De assistente van de chirurg roept u op en brengt u naar de onderzoek/behandelruimte. Hier geeft de chirurg u uitleg over het onderzoek en kunt u nog vragen stellen. Daarna volgt het onderzoek.
Tijdens het onderzoek ligt u in het algemeen op uw linkerzijde met iets opgetrokken knieën en met uw onderkleding omlaag.
Bij het onderzoek wordt gebruik gemaakt van een proctoscoop. Dit is een kort plastic buisje met daarop een kijkertje.
De chirurg brengt de proctoscoop in de anus om het slijmvlies van het laatste gedeelte van de dikke darm te bekijken.
Het onderzoek duurt ongeveer 5-10 minuten.
Na het onderzoek hoort u kort van de chirurg wat hij heeft gezien en ook bespreekt de chirurg met u het vervolg.
Mocht sprake zijn van uitwendige aambeien, dan moeten deze in sommige gevallen operatief worden verwijderd. Hiervoor wordt dan met u een afspraak gemaakt. Dit betekent dat u na het onderzoek naar huis kunt.
Wanneer de chirurg inwendige aambeien aantreft, kan hij deze in overleg met u direct behandelen. Dit is niet pijnlijk.
De chirurg plaatst dan rubberbandjes om de inwendige aambeien. Het rubberbandje knelt de aambei af, waardoor deze binnen 48-72 uur verschrompelt.
U verliest dan de bandjes en de verschrompelde aambei(en) samen met de ontlasting. Hier merkt u niets van.
De chirurg plaatst per behandeling gemiddeld 3 tot 4 rubberbandjes.
Afhankelijk van uw klachten wordt u na 6 tot 8 weken nogmaals behandeld.
Soms lukt het niet om de aambeien geheel te verhelpen met rubberbandjes. Dan is een operatie nodig. Hiervoor wordt dan met u een afspraak gemaakt.
Na de behandeling van uw aambeien kunt u last hebben van een gevoel van aandrang. Probeer de eerste 24 uur niet te persen. Als u toch naar het toilet moet is dit niet erg.
U kunt ook last hebben van wat bloedverlies.
Mogelijk vindt u de rubberbandjes in het toilet. Dit is niet erg. Mocht dit gebeuren vertelt u dit dan wel aan de chirurg bij de telefonische controle of bij uw volgende bezoek aan de polikliniek Chirurgie.
- Pijnbestrijding
Indien nodig kunt u na de ingreep pijnstillers gebruiken: 3-4 keer per dag 2 tabletten paracetamol 500 mg.
- Wanneer waarschuwt u het ziekenhuis?
Als sprake is van ondraaglijke pijn en/of een (hevige) bloeding die niet stopt, dan moet u contact opnemen met het ziekenhuis via het algemene nummer 088-066 1000.
Na de behandeling krijgt u in overleg met uw chirurg een afspraak voor controle of telefonische evaluatie. In sommige gevallen wordt direct met u een afspraak voor een herhaling van de behandeling gemaakt.
Complicaties bij een onderzoek en behandeling van aambeien komen zeer zelden voor.
- Vergeet u niet om uw zorgpas en een geldig identiteitsbewijs mee te nemen.
- Het is prettiger als u makkelijk zittende kleding draagt, dus geen korset, step-in of iets dergelijks.
- Als u bloedverdunnende medicijnen (zoals sintrom of een NOAC) gebruikt, is het belangrijk dat u tijdig contact hierover opneemt met de polikliniek Chirurgie. Het kan nodig zijn om deze medicijnen tijdelijk niet in te nemen. U kunt de polikliniek Chirurgie telefonisch bereiken op werkdagen tussen 08.00-16.30 uur via het algemeen nummer van het ziekenhuis: 088-066 1000.
Mocht u verhinderd zijn, wilt u dit dan zo spoedig mogelijk aan ons doorgeven. U kunt dit doen op werkdagen tussen 08.00-16.30 uur via 088- 566 2000.
Wij hopen u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. Indien u nog vragen heeft, kunt u zich hiervoor wenden tot de polikliniek Chirurgie via het algemene telefoonnummer van het Ommelander Ziekenhuis Groningen: 088 – 066 1000.