Bevriezen baarmoedermond
cryocoagulatie
In deze folder wordt uitleg gegeven over cryocoagulatie, het bevriezen van de baarmoedermond. Dit is een behandeling die kan worden gedaan bij vrouwen die last hebben van een kwetsbare baarmoedermond.
Deze folder beantwoordt de volgende vragen:
- Wat is cryocoagulatie?
- Welke redenen zijn er voor cryocoagulatie?
- Hoe kan ik mij thuis voorbereiden?
- Hoe gaat cryocoagulatie in zijn werk?
- Wat kan ik voelen tijdens de cryocoagulatie?
- Hoe gaat het herstel?
- Hoe ziet het vervolgtraject eruit?
Cryocoagulatie is een behandeling waarbij de oppervlakte van de baarmoedermond wordt bevroren. Soms is dit kwetsbaar waardoor het makkelijk bloedt. Bij het bevriezen ontstaat een wondje (een vriesblaar). Daaronder ontstaat nieuw en minder kwetsbaar weefsel.
Cryocoagulatie van de oppervlakte van de baarmoedermond kan worden gedaan bij
- sommige gevallen van overmatige afscheiding
- als de baarmoedermond makkelijk bloedt. Dit kan zich uiten in o
- bloedverlies bij het vrijen (contactbloedingen)
- tussentijdsbloedverlies.
Voordat de gynaecoloog besluit tot een cryocoagulatie, sluit zij eerst andere oorzaken van een makkelijk bloedende baarmoedermond of overmatige afscheiding uit. Voorbeelden hiervan zijn:
- infecties (dit wordt onderzocht met een kweek)
- voorstadia van baarmoederhalskanker (dit wordt onderzocht met een uitstrijkje).
Zijn de kweek en het uitstrijkje normaal? Dan kan cryocoagulatie een goede behandeling zijn voor een kwetsbare, makkelijk bloedende baarmoedermond of overmatige afscheiding.
U hoeft vóór de behandeling geen voorbereidingen te treffen. De behandeling kan niet doorgaan als u ongesteld bent. Wilt u in dat geval de polikliniek bellen om uw afspraak te verzetten?
De behandeling gebeurt op onze polikliniek. U ligt op de onderzoeksstoel met uw voeten op de steunen. Er wordt een spreider (speculum) ingebracht. Met een metalen stift wordt het weefsel bevroren. Dit duurt 1 minuut. Daarna wordt even gewacht tot het weefsel enigszins ontdooid is. Dan wordt het opnieuw 1 minuut bevroren.
De behandeling is niet erg pijnlijk. Veel vrouwen merken er weinig van. Sommige vrouwen krijgen tijdens of direct na het bevriezen een gevoel van kramp in de baarmoeder. Dit lijkt op het gevoel als bij een beginnende menstruatie.
Het bevroren weefsel zal na de ingreep worden afgestoten. De eerste weken na de cryocoagulatie kunt u vrij veel waterige afscheiding hebben. Soms is deze afscheiding bruin en bloederig en ruikt sterk. Dit is echter normaal. Wanneer de eerste weken met afscheiding voorbij zijn, merkt u niets meer van de bevriezing.
De menstruatie blijft zoals hij was en een zwangerschap blijft ook mogelijk (als dit nog van toepassing is).
Wilt u er rekening mee houden dat:
- u tot drie weken na de ingreep geen gemeenschap mag hebben;
- u geen tampons gebruikt;
- u niet gaat badderen. Douchen verdient de voorkeur.
Zijn de klachten 6 weken na de cryocoagulatie niet over? Bel dan de polikliniek voor een vervolgafspraak.
Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Gynaecologie, via het algemene nummer van het ziekenhuis 088-0661000.