Bulkamid
De uroloog heeft bij u vastgesteld dat u last heeft van ongewild urineverlies bij inspanning. Ook wel stressincontinentie genoemd. Op deze pagina leest u over de behandeling van stressincontinentie met behulp van Bulkamid.
Het doel van de behandeling met Bulkamid is om de plasbuis wat nauwer te maken. De uroloog spuit speciale gel (Bulkamid) in de wand van de plasbuis, net onder de blaas.
De plasbuis wordt hierdoor wat nauwer, waardoor ongewild urineverlies verminderd of zelfs helemaal verdwijnt. Het is een ingreep met weinig complicaties en heeft een korte hersteltijd.
De behandeling vindt meestal plaats op de polikliniek en duurt ongeveer 15 minuten. De ingreep kan eventueel ook met een roesje plaatsvinden.
Tijdens de behandeling ligt u op een behandeltafel met uw benen in de beensteunen. U krijgt dan een plaatselijke verdoving. De uroloog spuit de gel in de wand van de plasbuis en gebruikt hierbij een kleine kijkbuis (cystoscoop).
Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer bij twee derde van de vrouwen er enig effect is (van een beetje droger tot helemaal droog); bij één derde wordt helaas geen effect gezien.
Mocht u toch niet tevreden zijn na de ingreep, is het soms mogelijk om wat gel bij te spuiten of kan er alsnog besloten worden een kunststof bandje (midurethrale sling) onder de plasbuis te plaatsen. Mocht u hiervoor in aanmerking komen, zal de uroloog dit eerst met u bespreken.
Als u na de ingreep kunt laten zien dat u goed kunt uitplassen, mag u gewoon weer naar huis. We adviseren u wel iemand mee te nemen en niet zelf auto te rijden, in verband met de lokale verdoving.
Het leegplassen van de blaas lukt meestal wel direct na de ingreep. Mocht u niet direct goed kunnen uitplassen, blijft u nog even in het ziekenhuis en probeert u het op een later tijdstip nog eens.
Dit gebeurt vaker en hoeft u zich geen zorgen over te maken. Wanneer u daarna nog niet tot plassen komt, wordt er tijdelijk een katheter geplaatst, die er de volgende dag weer uitgehaald wordt op de polikliniek.
U wordt na ongeveer 6 weken nog een keer gebeld door de uroloog, om te evalueren of het gewenste resultaat is bereikt.
Bijwerkingen komen niet tot nauwelijks voor, maar er zou bij de eerste keer plassen wat bloed bij de urine kunnen zitten. Ook kan het plassen wat branderig aanvoelen, dit komt door de wondjes die in de plasbuis zitten. U hoeft zich daar geen zorgen om te maken. Dit gaat meestal vanzelf over. Ook is er een klein risico op een blaasontsteking.
Neemt u contact op met de polikliniek als u:
- problemen heeft met uitplassen
- het gevoel heeft dat plassen het niet goed lukt
- pijnklachten blijft houden of als ze toenemen
- uw urine gaat ruiken of u koorts krijgt
Wij adviseren u om de dag van de ingreep rustig aan te doen.
- Plas regelmatig en op vaste tijden (om de 3 - 4 uur).
- Drink 1,5 – 2 liter per 24 uur.
- U kunt uw normale werk en dagelijkse activiteiten binnen 24 uur na de procedure hervatten
- Na zes weken krijgt u een telefonische controle met de arts.
- Als u ooit voor iets anders opgenomen wordt of geopereerd moet worden, is dit belangrijk om te vermelden. U krijgt een sticker van het Bulkamid nummer dat bij u is ingebracht, dit is goed om te bewaren voor uw eigen administratie.
Vragen? Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of opmerkingen? Aarzel dan niet om deze aan uw uroloog en-of verpleegkundige te stellen. U kunt deze bereiken op werkdagen tussen 08.00 –16.30 uur via het algemene nummer van het ziekenhuis: 088-066 1000.