Circumcisie
Besnijdenis onder plaatselijke verdoving bij volwassen mannen
In overleg met uw arts is besloten dat u geopereerd zal worden. De operatie die u zal ondergaan, wordt circumcisie oftewel besnijdenis, genoemd. Bij deze ingreep wordt de voorhuid van de penis verwijderd.
Er zijn een aantal redenen om deze operatie uit te voeren:
- de voorhuid is te nauw en leidt tot problemen bij seks, hygiëne en plassen.
- steeds terugkerende ontstekingen van de voorhuid en eikel.
- huidafwijking op de voorhuid of eikel.
Op deze pagina geven we praktische informatie over de periode rondom de ingreep.
- Materialen voor wondzorg: deze zijn verkrijgbaar bij apotheker of drogist. We adviseren een doosje vaselinegaas of een tube vaseline, een pakje steriele gaasjes.
- paracetamol 500 mg in huis halen.
- een geldig ID-bewijs;
- de medicijnen die u dagelijks inneemt;
- een goed zittende onderbroek, waarin de penis omhoog gedragen kan worden;
- een niet-knellende broek (zoals een joggingbroek);
- we raden u aan om een T-shirt te dragen tijdens de ingreep.
De ingreep vindt meestal poliklinisch plaats, wat inhoudt dat u op de afgesproken tijd komt voor de ingreep en na de ingreep gewoon weer naar huis kunt gaan.
Soms besluit de uroloog dat het beter is om de ingreep in dagbehandeling te doen. Dit houdt in dat u zich een uur voor de ingreep meld op afdeling 1B en dat u na de ingreep nog even ter observatie blijft opgenomen. Welke route voor u geldt wordt in het voorgesprek met de uroloog met u besproken.
De uroloog geeft eerst de verdoving. Dit is een injectie rondom de basis van de penis. Het duurt ongeveer 10 minuten voordat deze is ingewerkt.
U blijft hierna het aanraken van de penis voelen. De scherpe pijn ten gevolge van de operatie hoort u niet te voelen, maar het kan wel gevoelig zijn.
Bij de ingreep wordt de voorhuid weggenomen en rondom worden hechtingen aangebracht. Dit zijn oplosbare hechtingen, die vanzelf na ongeveer 2 á 3 weken oplossen.
De ingreep duurt ongeveer 45 minuten.
Na de ingreep brengt de uroloog een vet gaas en een drukverband aan. Na de ingreep trekt u de strakke onderbroek aan, zodat de penis goed omhoog gelegd kan worden.
U gaat met een drukverband rond de penis naar huis. Deze mag u er de volgende dag van af halen. Als deze er eerder af valt is dat geen probleem. U mag het verband er eerder af halen als u niet kunt plassen hiermee (het plasgaatje blijft altijd vrij). Ook als de penis pijn doet of de eikel paars verkleurd mag u het verband er eerder van af halen.
Vindt de ingreep bij u in dagbehandeling plaats dan wordt door de afdelingsverpleegkundige het drukverband na 2 uur verwijderd en doet de wondcontrole. Bij geen bijzonderheden, mag u weer naar huis.
In verband met de verdoving die u krijgt, mag u niet actief deelnemen aan het verkeer. Regelt u dus van te voren vervoer naar huis.
Wanneer u ziek bent (bij koorts boven de 38°C) kan de ingreep niet doorgaan.
Het wondgebied is tijdelijk gezwollen en kan wat blauw zijn of worden. Dit is een normale reactie. Na verloop van tijd trekt dit weer weg. U kunt eventueel een paracetamol 500 mg. volgens bijsluiter nemen.
- U moet zelf de wond verzorgen met vaseline en een steriel gaasje of een vaselinegaasje en een steriel gaasje. Dit moet u iedere keer na het plassen verschonen. Hiermee gaat u door tot de wond droog is.
- Draag de penis omhoog in een strakke onderbroek, om zwelling (en dus pijn) te voorkomen.
- Het is verstandig om de eerste dagen rustig aan te doen; niet sporten, fietsen of zwaar tillen. Dit om een nabloeding te voorkomen.
- Zolang de hechtingen nog aanwezig zijn wordt aangeraden geen seks te hebben.
- De hechtingen van de wond lossen vanzelf op en hoeven dus niet te worden verwijderd.
- De eerste 10 dagen mag de wond niet weken (bijv. in bad, sauna of zwembad), omdat de hechtingen dan te snel oplossen. Douchen mag wel, maar zorg dat het water niet te warm is en zorg voor een zachte straal. Het is beter om geen zeep te gebruiken op de wond.
Zijn er de eerste week na de operatie problemen:
- De wond kan gaan nabloeden;
- De penis kan plots fors gaan zwellen;
- De wond kan ontsteken (met pus/roodheid/pijn)
Neemt u dan contact op met het ziekenhuis via het telefoonnummer 088 – 066 1000.
In het geval dat er een enkele hechting losraakt is er vaak niet veel aan de hand. Dit zal vanzelf alsnog genezen.
Een controle is niet altijd nodig. Als de dokter dit nog nodig acht, kan dit vaak telefonisch. Dit gebeurt dan vaak na een week of 8. De afspraak krijgt u thuis of eventueel mee bij ontslag.
In sommige gevallen wordt de voorhuid opgestuurd voor weefselonderzoek. De uitslag hiervan is binnen 2 weken bekend. Indien dit aanleiding geeft tot een gesprek, ontvangt u thuis een oproep hiervoor.