U komt binnenkort naar het Ommelander Ziekenhuis voor een entropion- en/of een ectropioncorrectie. Op de polikliniek Oogheelkunde heeft u van de oogarts en assistenten al veel informatie over de behandeling gekregen. Op deze pagina kunt u deze informatie nog eens rustig nalezen.

Entropion
Een entropion is een naar binnen gedraaid ooglid.
De oorzaak van een entropion is in het algemeen het ouder worden van de huid of een litteken.
Bij een entropion krassen de wimpers van het ooglid tegen het oog. Het oog raakt hierdoor geïrriteerd.

Wanneer een entropion niet wordt geopereerd, is er een risico dat het hoornvlies wordt beschadigd door het schuren van de ooglidhaartjes, waardoor een hoornvlieszweer kan ontstaan.

Ectropion
Een ectropion is een naar buiten gedraaid ooglid. De oorzaak van een ectropion is in het algemeen het ouder worden van de huid, waardoor het onderooglid verslapt in horizontale richting. Door deze verslapping kan het ooglid gaan hangen of naar buiten draaien. Een ectropion kan tevens worden veroorzaakt door littekens of huidziekten.

De meest voorkomende klachten bij een ectropion zijn irritatie van het oog, tranen, roodheid en gevoeligheid voor fel licht en wind.

Er treden incidenteel complicaties op tijdens en na de operatie. Tijdens de operatie kan een bloeding optreden die direct wordt verholpen.
Na de operatie is er kans op een nabloeding. De huid kan door de nabloeding verkleuren. Dit verdwijnt binnen twee weken.

Zeer zeldzaam zijn bloedingen die naar achter het oog zakken waardoor de oogzenuw bekneld raakt. Als uw oog naar voren komt, niet meer goed kan draaien of u veel slechter of dubbel gaat zien moet u contact opnemen.

Tevens kan een verstoorde wondgenezing of een wondinfectie optreden. Neemt u, bij een vermoeden hiervan, alstublieft contact op met de polikliniek. Ons telefoonnummer vindt onder het kopje 'Vragen' op deze pagina.

Het volledig herstel van de positie van het ooglid is niet altijd mogelijk.

Gezondheidsvragenlijst
Op de polikliniek Oogheelkunde heeft u een gezondheidsvragenlijst gekregen om thuis in te vullen. De oogarts gebruikt de vragenlijst bij de voorbereiding van de operatie. Wilt u alle vragen beantwoorden en daarna de volledig ingevulde vragenlijst zo spoedig mogelijk terugsturen in de bijgeleverde retourenvelop.

Wanneer u de vragenlijst al op de polikliniek heeft ingevuld, kunt u de bovenstaande tekst als ‘niet van toepassing’ beschouwen.

Medicijnlijst
Als u een medicijnlijst heeft (handgeschreven, van uw apotheek of van uw huisarts) zouden wij u willen vragen een kopie van deze lijst bij te voegen aan de retourenvelop voor uw gezondheidsvragenlijst. Wanneer u veel medicijnen gebruikt, hebben wij het liefst een lijst van de apotheek.

Medicijngebruik voorafgaande aan de operatie
Wanneer u bloed verdunnende medicijnen gebruikt is het belangrijk om dit te melden aan uw behandelend oogarts.
In overleg met de oogarts wordt besloten of u vooraf wel/niet moet stoppen met uw bloedverdunners. Dit hoort u tijdens de uitleg van de assistente op de polikliniek.

Oogdruppels
Oogdruppels voor de oogdruk moet u doorgebruiken. Andere oogdruppels moet u staken op de dag van de ingreep. U kunt de dag na de operatie weer starten met het gebruiken van deze oogdruppels. Het advies is om wel nieuwe flesjes te openen, zodat u zeker weet dat de oogdruppels schoon zijn.

Plastabletten
Als u plastabletten gebruikt, raden wij aan die niet in te nemen op de dag van de operatie.

Vervoer na de operatie
U mag na de operatie NIET zelf auto rijden of (brom)fietsen. Regelt u daarom van te voren het vervoer naar huis.

Verhinderd?
Mocht u verhinderd zijn, wilt u dit dan zo spoedig mogelijk aan ons doorgeven. U kunt dit doen op werkdagen tussen 08.00-16.30 uur via 088- 566 2000. Er kan dan iemand anders in uw plaats worden geholpen.

Voorbereiding thuis
Op de dag van de opname volgt u thuis de onderstaande richtlijnen op: 

  • geen dagcrème of make-up (dit geldt voor alle soorten make-up); 
  • geen nagellak, gelnagels of versieringen op de nagels (vingers en tenen); 
  • geen sieraden;
  • geen piercings in de buurt van het operatiegebied.

Daarnaast adviseren wij u om kleding aan te trekken die prettig zit. Wanneer u brildragend bent of contactlenzen draagt, neemt u dan een brilkoker of een lenzendoosje met vloeistof mee.

De opname
Op de operatiedag moet u zich melden op de locatie die met u besproken is.

  • Als u zich moet melden op de polikliniek oogheelkunde: Bij aankomst komt neemt u de ingang naar de polikliniek oogheelkunde. Deze vindt u aan de rechterzijde naast de hoofdingang van het ziekenhuis. U meldt zich met een geldig legitimatiebewijs aan bij een van de aanmeldzuilen. Controleer op het bonnetje dat uit deze zuil komt of uw aanmelding goed is gelukt. Zo niet meldt u zich bij de balie.
    Hierna neemt u plaats in de wachtkamer van de polikliniek. U wordt hier opgehaald. De voorbereiding en operatie vinden plaats in een behandelkamer op de polikliniek.
  • Als u zich moet melden op verpleegafdeling 1B; Bij aankomst gaat u via de hoofdingang van het ziekenhuis naar binnen. U meldt zich met een geldig legitimatiebewijs aan bij een van de aanmeldzuilen in de hal van het ziekenhuis. Nadat u zich heeft aangemeld (let op: u krijgt geen ticket), volgt u route 74. U komt dan bij de informatiebalie van de afdeling 1B op de 1e verdieping. Daar meldt u zich aan en u wordt vervolgens naar de wachtruimte van de afdeling gebracht.

    De verpleegkundige van de afdeling haalt u hierop en heeft met u in een spreekkamer een opnamegesprek. Daarna gaat de verpleegkundige aan de hand van de gegevens na of uw rechter- of linkeroog geopereerd gaat worden en markeert met een viltstift op uw voorhoofd het te opereren oog. Ook krijgt u de oogmedicatie toegediend.

    U gaat onder begeleiding van een verpleegkundige lopend naar het
    operatiecomplex. Daar krijgt u eerst een operatiejasje over uw eigen kleding en een hoesje over uw schoenen. Op uw hoofd krijgt u van de verpleegkundige een operatiemuts.

De operatie
Tijdens de operatie zit u in een stoel die in horizontale stand is gezet en u krijgt over uw hoofd een dunne doek met daarin een uitsparing voor het oog, zodat alleen het te behandelen deel zichtbaar is voor de oogarts.

Vervolgens brengt de oogarts op het te opereren gebied jodium en worden ook de correctielijnen op het ooglid getekend. Daarna krijgt u van de oogarts nog een verdovingsdruppel in het oog en een plaatselijke verdoving door middel van een injectie.

De oogarts bepaalt tijdens de operatie op welke manier de positie van het ooglid wordt gecorrigeerd.
Hierna hecht de oogarts de wondranden. Onderhuids worden daarvoor oplosbare hechtingen gebruikt. De wondranden in de huid worden gehecht of gelijmd.

De operatie duurt gemiddeld 30 minuten. 

Na de operatie
Na de operatie krijgt u op het geopereerde oog zo nodig een verbandje, dat u de volgende ochtend kunt verwijderen. Van de assistente of oogarts krijgt u instructies voor thuis.

Na de operatie kan het ooglid rood en/of gezwollen zijn. Na verloop van tijd gaat de rode kleur over in blauw.
Het zicht kan na de operatie tijdelijk wat minder zijn door de zwelling.
Over het algemeen heeft u geen pijn na de operatie. U kunt wel een trekkend gevoel ervaren in uw voorhoofd of van de oogleden. Een eventuele gevoelloosheid van de rand van de oogleden verdwijnt in het algemeen na een paar maanden.

Instructies voor na de operatie

  • Tegen de pijn kunt u zo nodig paracetamol innemen (gebruik volgens de bijsluiter);
  • U mag douchen na de operatie. Maar de wond mag de eerste week na de operatie niet nat worden. Past u op met het gebruik van shampoo;
  • Als de oogarts de wondranden in de huid heeft gelijmd, mag u na een week weer contactlenzen en/of make-up dragen. Heeft de oogarts de huid gehecht, dan komt u circa een week na de operatie op de polikliniek om de hechtingen te laten verwijderen en mag u daarna weer contactlenzen en/of make-up dragen.
  • U mag een week na de operatie weer sporten.
  • Om de zwelling van de oogleden te verminderen kunt u deze met een ijsmasker (verkrijgbaar bij de drogist) koelen. Leg het ijsmasker NOOIT rechtstreeks op de huid, maar doe het altijd eerst in een washandje!
  • Wees het eerste half jaar na de operatie voorzichtig met direct zonlicht op de oogleden. De littekens bevatten weinig pigment en kunnen daardoor sneller verbranden.

Bij vragen en/of klachten kunt u tijdens kantoortijden van 08:00 – 12:00 uur en van 13:00 – 16:30 uur bellen en vragen naar de polikliniek Oogheelkunde: 088 - 066 1000.

Buiten kantoortijden kunt u van maandag tot en met vrijdag bellen en vragen naar de afdeling 1B: 088 - 066 1000.

In het weekend kunt u bellen naar de Huisartsenspoedpost: 0900- 9229.

Bij de ontwikkeling van deze folder is gebruikt gemaakt van de folders Ooglidchirurgie van de commissie patiëntenvoorlichting NOG 2014.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback