Bij u is een wortelpuntbehandeling (‘apexresectie’) van een tand of kies uitgevoerd. Hieronder leest u wat u in de periode na de wortelpuntbehandeling kunt verwachten en wat u zelf kunt doen.

Bij een wortelpuntbehandeling wordt de wortelpunt van een ontstoken tand of kies verwijderd. De MKA-chirurg maakt eerst een klein sneetje in het tandvlees ter plaatse van de tand of kies. De wortelpunt wordt verwijderd met een boortje. Ook wordt het ontstoken weefsel rond deze wortel verwijderd. Daarna wordt een vulling in het uiteinde van de wortel aangebracht. Tenslotte wordt het tandvlees gehecht.

De Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurg (MKA-chirurg) voert de wortelpuntbehandeling uit.

Net als bij elke behandeling kan een infectie of een nabloeding optreden. In de praktijk komen complicaties bij deze ingreep weinig voor.

De MKA-chirurg bespreekt de alternatieven met u.

Pijn
De verdoving is na enige uren uitgewerkt. Het is daarom verstandig een pijnstiller in te nemen voordat de verdoving is uitgewerkt. U heeft adviezen gekregen over welke pijnstillers u het beste kunt innemen.

Soms wordt een pijnstiller op recept voorgeschreven. Haalt u deze dan direct na de behandeling op bij de apotheek.

Zwelling en bloeduitstorting
Als gevolg van de behandeling kan uw wang gaan zwellen. Deze zwelling is meestal het grootst 2-3 dagen na de behandeling. Daarna neemt de zwelling weer langzaam af. Door deze zwelling kunt u soms tijdelijk uw mond minder goed openen en kan slikken gevoelig zijn.

Ook kunt en een bloeduitstorting (‘blauwe plek’) van de wang krijgen. Dit kan geen kwaad en gaat vanzelf over.

Koelen
U kunt een zwelling en bloeduitstorting verminderen door de eerste dag de wang te koelen. Dit doet u door bijv. ijsblokjes in een zakje te doen, dit zakje in een theedoek te wikkelen en dit 10 min af en aan tegen de wang te houden.

Hechtingen
Uw hechtingen lossen vanzelf op binnen 1-2 weken na de ingreep. Soms kan het wondje een beetje open gaan staan, dit is niet erg.

Nabloeding
Het is normaal dat het wondje nog enige tijd blijft bloeden. Uw speeksel kan dan nog wat rood van kleur zijn. Als de bloeding niet vanzelf stopt kunt u met een vochtig verbandgaasje of vochtige zakdoek wat druk op het wondje uitoefenen.

  • Spoel op de dag van de ingreep uw mond niet, anders kan de wond weer gaan bloeden. Soms krijgt u een spoelmiddel mee op recept, hier mag u vanaf de volgende dag mee spoelen. 
  • U mag tandenpoetsen; in de buurt van het wondje heel voorzichtig. U mag daarbij een slok water nemen maar niet krachtig spoelen.
  • U mag weer eten en drinken zodra de verdoving is uitgewerkt. Zorg ervoor dat het niet te heet of te koud is. We raden u aan om de eerste paar dagen zacht voedsel te eten.
  • Drink de eerste paar dagen geen alcohol en rook niet.

Mocht een controleafspraak nodig zijn dan wordt deze afspraak meteen na de behandeling met u gepland.

Neemt u contact op met de polikliniek MKA-chirurgie als: 

  • de bloeding niet te stelpen is;
  • u na 7 dagen nog steeds veel pijn of zwelling heeft; 
  • de pijn en de zwelling na een week weer toenemen; 
  • u koorts krijgt van 39 graden of hoger (de eerste dagen is enige verhoging normaal).

U kunt de polikliniek MKA-chirurgie bereiken via het algemene telefoonnummer van het ziekenhuis: 088 - 066 1000.

Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent over uw behandeling. Heeft u na het lezen van deze tekst nog vragen? Aarzel dan niet om deze aan de MKA-chirurg of assistente te stellen.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback