DPCP behandeling bij alopecia areata
Bij alopecia areata is meestal sprake van pleksgewijs haarverlies. De dermatoloog kan de plekken behandelen met diphenciprone (afgekort DPCP).
Door een plaatselijke ontstekingsreactie rond de haarwortels produceren deze alleen nog misvormde haren die snel afbreken, of helemaal geen haren meer. Door de ontsteking gaan de haarwortels gelukkig niet verloren. Dit is gunstig, want de haargroei zal terugkeren zodra de ontstekingsreactie is verdwenen. Hoelang dit duurt kan echter variëren.
De precieze oorzaak van alopecia areata is onbekend. Men gaat ervan uit dat er sprake is van een auto-immuunziekte. Dit wil zeggen dat het afweersysteem (dat zich normaal richt tegen lichaamsvreemde stoffen of micro-organismen) zich richt tegen de eigen haarwortel. Het blijft onduidelijk waarom dit bij sommige mensen zo is.
De dermatoloog kan de plekken behandelen met diphenciprone (afgekort DPCP). Dit is een stof waarvoor bijna iedereen allergisch is. DPCP wekt op de behandelde plekken een allergische reactie op. Deze allergische reactie bestaat uit roodheid, jeuk en schilfering van de huid. Deze reactie stimuleert het afweersysteem en dit bevordert op zijn beurt de haargroei. De DPCP vloeistof zal tijdens behandeling worden aangebracht op uw hoofdhuid.
U zult na de behandeling blijvend allergisch zijn voor DPCP. In het dagelijks leven komt u met deze stof echter niet in aanraking.
De toepassing van DPCP bij alopecia areata vindt plaats wanneer andere therapieën niet het gewenste resultaat opleveren.
We voeren een behandeling met DPCP niet uit:
- bij jonge kinderen;
- als u zwanger bent of borstvoeding geeft;
- vanwege een hogere kans op het ontstaan van ontsierende verkleuringen, kan een donkere huidskleur reden zijn om de behandeling niet uit te voeren.
De dermatoloog voert de behandeling met DPCP uit. Soms behandelt een medewerker van de polikliniek Dermatologie u.
Er zijn 2 fasen in de behandeling:
Tijdens de eerste bezoeken zorgen we ervoor dat u allergisch raakt voor DPCP. We noemen dit sensibiliseren. Dit gebeurt door de DPCP vloeistof aan te brengen op een kale plek op de hoofdhuid. Binnen een aantal dagen kunt u op deze plek roodheid, jeuk, schilfering of blaasjes bemerken. Het komt voor dat het sensibiliseren niet direct na de eerste keer aanbrengen lukt. In dit geval herhalen we de behandeling.
Tijdens de volgende bezoeken behandelen we de hoofdhuid met de DPCP vloeistof. De arts voert de sterkte van de vloeistof in de loop van de behandeling op. De roodheid, jeuk en schilfering die op de behandelde hoofdhuid kan ontstaan is een gewenste reactie.
De behandeling geeft roodheid, jeuk en schilfering op de behandelde hoofdhuid. Het kan voorkomen dat er blaren ontstaan na de behandeling, dit is niet ernstig. Op de plaats van de behandelde gebieden kunnen incidenteel donkere verkleuringen van de huid ontstaan, die moeilijk verdwijnen. Ook kunnen soms ontkleuringen (‘lichte vlekken’) ontstaan.
Het risico op bijwerkingen op lange termijn is erg klein.
Als u eczeem heeft kan dit verergeren op lichaamsdelen die niet behandeld zijn. Het eczeem kan in overleg met de arts behandeld worden met zalven. Een volgende behandeling met DPCP kan eventueel worden uitgesteld.
Patiënten dienen tot 24 u na de applicatie van de DPCP een hoofddeksel te dragen. Na 48u mag de behandelde plek met shampoo gewassen worden.
Alternatieve behandelingen zijn lokale corticosteroïd crèmes of lokale injecties met corticosteroïden. In enkele gevallen worden prednisolon of andere medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken voorgeschreven. Ook camouflage met een pruik of haarstukje wordt toegepast. Bespreek samen met de dermatoloog wat in uw geval de beste behandeloptie is.
De resultaten van de genoemde behandelingen (inclusief de DPCP behandeling) zijn wisselend en in sommige gevallen ook van tijdelijke aard.
Na het stoppen van de behandeling kan het haar weer uitvallen. Bij sommige patiënten keert de haargroei uiteindelijk uit zichzelf terug.
Bij elk vervolgbezoek is het belangrijk om te melden hoe uw huid heeft gereageerd op de behandeling. Als de reacties te hevig verlopen, kunt u contact opnemen met de polikliniek Dermatologie via telefoonnummer 088 – 066 1000.
Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent over uw behandeling. Heeft u na het lezen van deze tekst nog vragen? Aarzel dan niet om deze aan de dermatoloog of aan de medewerkers van de polikliniek Dermatologie te stellen. U bereikt de polikliniek Dermatologie via telefoonnummer 088 - 066 1000.