EBUS/EUS onderzoek
In deze folder vindt u informatie over de voorbereiding op uw EBUS/EUS onderzoek. U heeft een afspraak voor een onderzoek om mogelijk weefsel te verkrijgen. Dit gebeurt door een endo-echografie via de luchtpijp (EBUS) of via de slokdarm (EUS).
EBUS en EUS zijn allebei onderzoeken met een endoscoop. De endoscoop is een flexibele slang met een klein echo-apparaatje, dat geluidsgolven uitzendt. De geluidsgolven worden teruggekaatst en zo kan de arts de klieren en het weefsel daaromheen in beeld brengen. Ook kan de arts via de endoscoop met een naald weefsel wegnemen. Dit weefsel wordt na het onderzoek door de patholoog onderzocht onder de microscoop.
Een EBUS (Endo Bronchial Ultrasound) is een endoscopische echografie vanuit de luchtpijp. Een EUS (Endoscopic Ultra Sound) is een endoscopische echografie vanuit de slokdarm.
Het onderzoek is bedoeld om weefsel te verkrijgen. Zo kan de arts een diagnose stellen.
- Tot 6 uur voor de procedure een licht ontbijt (beschuit met jam en kopje thee) en tot 2 uur van te voren mag u nog heldere dranken drinken.
- Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Overleg dan vooraf met uw behandelend arts. Stop nooit op eigen initiatief met deze medicijnen.
- De zogenaamde pufjes moet u door blijven gebruiken (dus voor het onderzoek niet staken).
- Als u diabetes mellitus heeft, geeft u dit dan bij de arts aan in verband met het vaststellen van de dosis en het tijdstip van innemen van uw insuline of tabletten.
- Als u allergisch bent voor geneesmiddelen of verdoving, meld dit dan aan de arts.
- Als u zwanger bent of denkt te zijn, meld dit dan aan de arts.
- Wij verzoeken u voor het onderzoek geen nagellak of kunstnagels te dragen en sieraden zoals een horloge, ringen, armbanden af te doen.
Het onderzoek vindt plaats onder sedatie, hierdoor wordt uw bewustzijn verlaagd. Dit gebeurt door het geven van een slaapmiddel via een infuus in een bloedvat van uw hand of arm. Zie hiervoor verder de folder Sedatie tijdens een onderzoek of behandeling.
Vervoer naar huis
U wordt gesedeerd tijdens het onderzoek, u kunt de rest van de dag nog slaperig en suf zijn. Daarom mag u na het onderzoek gedurende 24 uur niet autorijden of zelfstandig aan het verkeer deelnemen. Regelt u daarom vooraf vervoer naar huis. Graag het telefoonnummer van uw begeleider op schrift aan ons overhandigen.
Wij proberen u op het afgesproken tijdstip te helpen. Door onvoorziene omstandigheden kan de planning uitlopen. Wij vragen uw begrip hiervoor.
U wordt voor het onderzoek opgenomen op de holding van de endoscopie afdeling. Hier krijgt u uw infuus. Ook krijgt u een bloeddrukmeter om uw arm en een zuurstofmeter op uw vinger. Daarnaast krijgt u drie plakkers op uw bovenlichaam om uw hartritme te monitoren.
Als u een gebitsprothese/tongpiercing heeft, vragen wij u om deze vlak voor het onderzoek uit te doen.
De verpleegkundige verdooft uw keel met een verdovingsspray.
U krijgt een plastic bijtring tussen uw kaken om uw tanden en de scoop te beschermen.
Daarna krijgt u uw sedatie.
Tijdens het onderzoek ligt u bij een EUS op uw linkerzijde en bij een EBUS op uw rug.
Het onderzoek duurt 30 tot 60 minuten. Houdt u er rekening mee dat u door de voorbereiding en het uitslapen een paar uur in het ziekenhuis bent.
Na het onderzoek wordt u naar de holding gebracht. U kunt hier rustig bijkomen van het onderzoek.
Als u met bloedverdunnende middelen gestopt bent, kunt u hier, in overleg met uw arts na het onderzoek weer mee starten.
De eerste anderhalf uur mag u na het onderzoek niet eten en drinken, omdat de verdoving van de keel nog niet is uitgewerkt. Begin na 1,5 uur met het drinken van een slokje water, als dit goed gaat kunt u voorzichtig weer beginnen met eten en drinken.
Complicaties komen niet vaak voor bij endo-echografie. Het risico op complicaties is mede afhankelijk van de procedure die wordt uitgevoerd.
De volgende complicaties kunnen voorkomen:
- gebitselementen kunnen beschadigen en eventueel afbreken
- geeft u bloed op, of krijgt u zwarte teerachtige ontlasting na de EUS, of hoest u na de EBUS langer dan een paar dagen bloed of bloederig slijm op of wordt u kortademig, dan kan er een nabloeding zijn
- krijgt u veel pijn, koorts of wordt u rillerig, dan kan er een infectie, alvleesklierontsteking (pancreatitis) of perforatie (= gaatje of scheur) zijn.
Indien u een van bovenstaande klachten heeft na het onderzoek, neem dan contact op via het algemene telefoonnummer 088 – 066 1000.
De uitslag krijgt u van uw arts bij uw volgende afspraak.
We vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of opmerkingen? Aarzel dan niet om deze aan de afdeling Endoscopie te stellen. U bereikt ons ziekenhuis via telefoonnummer 088 – 066 1000.