Elastische kous na trombose in het been
In overleg met uw behandelend arts krijgt u een elastische kous in verband met de trombose in uw been. Deze folder geeft uw informatie over de elastische kous en waar u terecht kunt in geval van klachten.
Trombose in het been wordt veroorzaakt door een bloedstolsel in één van de diepe aderen in het been. Vaak is het been dik door vocht (= oedeem). Zo nodig krijgt u verbanden aangelegd om het been zo slank mogelijk te krijgen.
Trombose wordt behandeld met medicijnen die het stolsel in de ader oplossen. In de aderen van het been zitten kleppen die het terugstromen van het bloed naar de voeten voorkomen. Wanneer deze kleppen door de trombose zijn beschadigd kan een hoge (bloed)druk in de aderen optreden. Dit kan leiden tot klachten zoals moeheid, zwaar gevoel in de benen, dikke enkels, pijn, krampen, spataderen, bruine verkleuringen in de huid, blauwe adertjes, eczeem, rode plekjes, open been (na verloop van tijd).
Wanneer het been weer slanker is geworden, wordt in de meeste gevallen een elastische kous (= medische compressiekous of steunkous) aangemeten.
Een elastische kous geeft steun aan de beschadigde kleppen van het bloedvat. Zo wordt de bloedafvoer van het been naar het hart bevorderd en ontstaat er geen hoge (bloed)druk in de aderen van het been. De kous voorkomt ook dat uw been dik wordt. Door het dragen van een elastische kous blijft het been normaal en worden problemen op lange termijn voorkomen.
In het begin is de kous soms moeilijk aan en uit te trekken. Als u wat meer geoefend bent en de kous een aantal keren is gebruikt, gaat dit makkelijker. Bij uw bandagist zijn hulpmiddelen verkrijgbaar voor het aan- en uittrekken van de kous; het telefoonnummer is 0596 – 62 25 61. Zo nodig kunt u hiervoor de Thuiszorg of Buurtzorg inschakelen.
Probeert u de kous de hele dag te dragen. ’s Nachts moet u de kous niet aanhouden. Het is verstandig om in elk geval gedurende een jaar een elastische kous te dragen.
De vergoeding van een elastische kous is afhankelijk van uw zorgverzekeraar en het vergoedingspakket dat u bij deze verzekering heeft afgesloten. Daarnaast hebben verzekeraars rechtstreeks afspraken met de leveranciers van de elastische kousen. Hierdoor kan het voorkomen dat de vergoeding die uw verzekeraar uitkeert niet bij elke leverancier hetzelfde is. Het is dus raadzaam om vooraf zowel uw zorgverzekeraar als leverancier te raadplegen.
Bij klachten of problemen met de elastische kous kunt u contact opnemen met de leverancier.