U hebt een gipsverband om uw arm of been gekregen. Een verband van (kunststof) gips zorgt ervoor dat het deel in het gips rust krijgt en niet meer kan bewegen. Bij een botbreuk bijvoorbeeld zorgt zo’n verband ervoor dat de botten in de goede stand blijven staan en kunnen genezen. Bij een beschadigd gewricht of bij beschadigde pezen zorgt het ervoor dat deze rust krijgen.
Hieronder volgen enkele tips:
Stevigheid
Kunststofgips is na 30 minuten volledig hard, hierna kunt u (als dit mag) op het gips gaan staan.
Gips en water
Gips mag niet nat worden. Circulair kunststofgips kan wel tegen water, maar de katoenen kous en watten eronder niet. Bescherm het gips of kunststofgips dus bij het douchen met een speciale badkous. Een speciale douchehoes is verkrijgbaar in onze apotheek of in bijvoorbeeld winkels van Oosterlengte of bij de Vegro thuiszorgwinkel. Let op: zorgverzekeraars vergoeden de badkous meestal niet.
Het is belangrijk zo kort mogelijk te douchen.
Zwelling
Vooral in de eerste week is het belangrijk dat u uw ingegipste arm of been omhoog houdt. Dit zorgt ervoor dat de bestaande zwelling afneemt en voorkomt dat de zwelling toeneemt. Dit zorgt ook voor een vermindering van de pijn. U mag geen sling of draagdoek gebruiken (tenzij anders aangegeven), omdat de arm zich dan niet hoog genoeg bevindt. U kunt uw arm op een hoge rugleuning van uw stoel leggen. Zorg ervoor dat uw hand hoger is dan de elleboog en de elleboog hoger dan uw schouder. U kunt bijvoorbeeld de onderarm overdag op uw hoofd leggen. 's Nachts kunt u uw arm eventueel op een kussen leggen.
Is uw been gezwollen, legt u deze dan op een of enkele kussens. Het is belangrijk dat de tenen hoger liggen dan de schouder. 's Nachts kunt u een kussen onder uw matras leggen aan het voeteneind. Zorg er wel voor dat de hak hierbij vrij ligt.
U doet er goed aan om niet teveel te lopen (met uw krukken), omdat het been dan lang naar beneden hangt.