Bij u was sprake van een open verbinding van de bovenkaak naar de neusbijholte (‘antrumperforatie’). Deze open verbinding geneest niet spontaan. Als de verbinding open blijft, ontstaat er een ontsteking van de neusbijholte. Daarom is bij u de open verbinding naar de neusbijholte chirurgisch gesloten. In deze folder vindt u enkele belangrijke adviezen om het opnieuw ontstaan van een verbinding te voorkomen.

Het bot boven de wortels van de kiezen in de bovenkaak kan heel dun zijn. Als bij u een kies uit de bovenkaak is getrokken, kan een open verbinding naar de neusbijholte ontstaan. De Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurg (MKA-chirurg) controleert na de behandeling of dit bij u zo is.

Soms ontstaat een gaatje pas na de behandeling, bijvoorbeeld door hard snuiten of niezen. Ook door roken kan een gaatje ontstaan.

De MKA-chirurg sluit het gaatje door een lapje tandvlees naast het gaatje los te maken en daarmee het gaatje dicht te hechten.

Net als bij elke behandeling kan een infectie of een nabloeding optreden. In de praktijk komen complicaties bij deze operatie aan de bovenkaak weinig voor.

Pijn

De verdoving is na enige uren uitgewerkt. Het is daarom verstandig een pijnstiller in te nemen voordat de verdoving is uitgewerkt. U heeft adviezen gekregen over welke pijnstillers u het beste kunt innemen.

Soms wordt een pijnstiller op recept voorgeschreven. Haalt u deze dan direct na de behandeling op bij de apotheek.

Zwelling

Als gevolg van de behandeling kan uw wang gaan zwellen. Deze zwelling is meestal het grootst 2-3 dagen na de behandeling. Daarna neemt de zwelling weer langzaam af. Door deze zwelling kunt u soms tijdelijk uw mond minder goed openen en kan slikken gevoelig zijn.

Hechtingen

Uw hechtingen lossen vanzelf op binnen 1-2 weken na de ingreep.

Nabloeding

U moet na de ingreep op een gaasje bijten. Dit stopt het bloeden van de wond. Na 30 minuten kunt u het gaasje verwijderen. Dan neemt u ook uw pijnstiller in.

Als er toch nog wat bloed uit het wondje komt kunt u opnieuw een gaasje opvouwen, op het wondje leggen en 30 minuten stevig dichtbijten. Dit kunt u herhalen tot het bloeden is gestopt.

Ook kan het gebeuren dat u een bloedneus krijgt aan dezelfde kant waar de wond is gesloten. Dit is niet erg en stopt vanzelf.

Leefregels

  • Snuit de eerste 2 weken na de operatie niet uw neus! U mag wel eventueel voorzichtig uw neus ‘ophalen’. 
  • Als u moeten niezen, moet u met open neus en mond niezen (niet de neus dichtknijpen!). Dit voorkomt dat de wond weer opengaat. 
  • Bespeel de eerste 4 weken na de operatie geen blaasinstrument.
  • Spoel op de dag van de ingreep uw mond niet, anders kan de wond weer gaan bloeden. 
  • U mag tandenpoetsen; in de buurt van het wondje heel voorzichtig. U mag u daarbij een slok water nemen maar niet krachtig spoelen. 
  • U mag weer eten en drinken zodra de verdoving is uitgewerkt. Zorg ervoor dat het niet te heet of te koud is. We raden u aan om de eerste paar dagen zacht voedsel te eten.
  • Drink de eerste paar dagen geen alcohol en rook niet.

Als het nodig is krijgt u een controleafspraak. Er wordt dan gekeken of de verbinding gesloten is of de wond goed is genezen.

Neemt u contact op met de polikliniek MKA-chirurgie als:


  • de bloeding niet stopt door op opgevouwen gazen te bijten; 
  • u na 7 dagen nog steeds veel pijn of zwelling heeft;
  • u koorts krijgt van 39 graden of hoger (de eerste dagen is enige verhoging normaal);
  • u het idee heeft dat het gaatje weer is opengegaan.

U kunt ons bereiken via het algemene telefoonnummer van het ziekenhuis: 088 - 066 1000.

Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent over uw behandeling. Heeft u na het lezen van deze tekst nog vragen? Aarzel dan niet om deze aan de MKA-chirurg of assistente te stellen.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback