Het behandelen van wonden met gips
Door schoeisel, sokken of lopen op blote voeten kunnen druk-, wrijf- of schuifkrachten plaatsvinden, waardoor er blaren en/of wondjes ontstaan. Wanneer deze wonden niet meer genezen, wordt u door de huisarts verwezen naar de wondpoli.
U heeft een onderzoek of behandeling op de wondpoli gehad en bent naar de gipskamer verwezen voor een gipsbehandeling. Wanneer de wonden traag of niet goed genezen kunnen we dit behandelen met gips. Dit is een behandeling die soms weken tot maanden kan duren. De wondbehandelingen in combinatie met gips worden vaak één tot twee maal per week uitgevoerd.
Een gipsverbandmeester voert de behandeling uit.
De behandeling van wonden door middel van gips kan op meerdere manieren worden gedaan. Eerst wordt de wond behandeld en verbonden met wondmateriaal en daarna wordt het gips aangebracht. Dit gips kan een volledig hard gips zijn (een total contact cast) of een gips met wat meer flexibiliteit (total contact soft). Het soort gips hangt af van de plaats en de ernst van de wond.
Gips kan direct en op maat gemaakt worden en het ontlast de blaar en/of de wond. Gips ademt, neemt vocht op en is goed te vormen. Door het gips op de juiste manier aan te leggen komt er minder druk op de wond en krijgt deze meer rust. Hierdoor kan de genezing vaak beter en sneller verlopen.
De chirurg, gipsverbandmeester of wondverpleegkundige bespreekt de risico’s met u. Deze kunnen per persoon verschillen.
De chirurg, gipsverbandmeester of wondverpleegkundige bespreekt met u of er eventuele alternatieven voor deze behandeling mogelijk zijn.
Nat worden
Het gips mag niet nat worden. Wanneer het gips nat wordt, drogen de watten en kous die erin verwerkt zitten erg traag. Dit kan voor verweking van de huid zorgen en daardoor kunnen er extra wonden ontstaan. Voor het douchen zou u hiervoor bijvoorbeeld een speciale douchehoes kunnen gebruiken (vraag hiernaar bij de gipsverbandmeester).
Sporten
Het is beter om niet te sporten wanneer u deze gipsbehandeling ondergaat.
Leg u been of voet niet op harde randen
In het gips kan dit drukplekken en ongemak geven. Leg er een kussen onder. Hierbij moet de hiel vrij liggen en het been hoog liggen. Dit betekent dat de enkel hoger moet liggen dan de knie en de knie hoger moet liggen dan de heup.
Lopen met het gips
Afhankelijk van uw klachten en de wond informeert de arts of gipsverbandmeester u over hoeveel u mag belasten op het gips.
Autorijden en fietsen
Het is niet verstandig om een auto of fiets te besturen terwijl u gips om uw been draagt. Wilt u dit toch graag doen, neem dan contact op met uw verzekeraar om dit te bespreken.
Soms kan er besloten worden dat aangepaste schoenen of steunzolen nodig zijn. Dit om eventuele wonden in de toekomst te kunnen voorkomen. Eén dag in de week is schoenmaker (firma Albers) aanwezig in het Ommelander Ziekenhuis. Dit heeft als voordeel dat tijdens de gipsperiode, schoenen of steunzolen kunnen worden aangemeten. Zodat u wanneer de gipsperiode klaar is, direct verder kan met het nieuwe schoeisel.
Neemt u bij 1 of meer van onderstaande klachten contact met ons op:
- Bij sterk toenemende pijn of een beknellend gevoel van het ingegipste lichaamsdeel.
- Bij koorts en algehele malaise
- Bij sterke zwelling van de tenen
- Bij prikkeling of gevoelloosheid in de tenen
- Bij blauwe of witte verkleuring van de tenen
- Als het gips gebroken of gescheurd is
- Als het gips aan de randen knelt
- Als er iets in het gips gevallen is
- Als het gips nat is geworden
Breng zelf geen veranderingen aan in het gips!
Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent. Heeft u na het lezen van deze tekst nog vragen? Aarzel dan niet om deze aan de medewerkers van de gipskamer te stellen. U bereikt de gipskamer via telefoonnummer 088 – 066 1000. Wij zijn op werkdagen aanwezig tussen 08.00 – 16.30 uur. In de avonden en weekend neemt de spoedeisende hulp onze werkzaamheden over, helaas kunnen ze daar niet de speciale wondgipsen aanleggen. U krijgt daarom de eerst volgende werkdag (als dit mogelijk is) een nieuw gips op de gipskamer.