Het verwijderen van tanden of kiezen onder narcose bij kinderen
Component Action Menu- ${title}
Het verwijderen van tanden of kiezen onder narcose bij kinderen
Adviezen na de behandeling
Binnenkort komt u met uw kind bij de Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurg (MKA-chirurg) voor het verwijderen van één of meer tanden of kiezen uit het gebit van uw kind. Dit gebeurt onder narcose. Om uw kind te kunnen voorbereiden is het van belang dat u zelf goed geïnformeerd bent over de operatie. Hieronder leest u wat u en uw kind in de periode na de ingreep kunnen verwachten en wat u zelf kunt doen.
Voor kinderen is een ingreep geen kleinigheid. Daarom is het van belang dat u uw kind goed voorbereidt door duidelijk en zo eerlijk mogelijk te vertellen wat er gaat gebeuren. Uw kind zal dan waarschijnlijk de ingreep als minder akelig ervaren en deze beter kunnen verwerken.
- Paracetamol
Na een operatie voelen kinderen zich vaak niet lekker. Het is verstandig om vast paracetamol tabletjes of zetpillen voor uw kind in huis te halen. De dosering is afhankelijk van de leeftijd van uw kind. Voelt uw kind zich eenmaal thuis niet lekker? Geef het dan paracetamol volgens de bijsluiter.
- Eigen vervoer
Bij de voorbereidingen hoort ook het regelen van het vervoer naar huis. Wij adviseren om u en uw kind op te laten halen met de auto. U kunt dan met uw kind achter in de auto zitten, omdat uw kind mogelijk door de narcose of ingreep kan overgeven.
- Hygiënische maatregelen
Oorbellen, piercings of andere sieraden moeten voor de ingreep af. Ook mag uw kind geen nagellak op de vingers of tenen hebben. Als u uw kind begeleidt naar de operatiekamer, dan geldt ook voor u dat het dragen van sieraden niet is toegestaan.
- Verzekeringsgegevens van uw kind.
- Geldig identificatiebewijs van uw kind.
- Medicijnen die uw kind dagelijks gebruikt.
- De favoriete knuffel of ander vertrouwd speelgoed.
- Een pyjama om tijdens de ingreep te dragen.
- Een handdoek of plastic zak voor de terugweg (in verband met eventueel overgeven).
- Gemakkelijk zittende kleding voor uzelf (vrouwen geen rok). Als ouder(s) draagt u namelijk, vanwege hygiënische maatregelen, op de operatiekamer een ‘overall’ over uw kleding.
De MKA-chirurg voert de ingreep bij uw kind uit.
In de praktijk komen complicaties bij deze ingrepen weinig voor. Maar bij iedere operatie is er sprake van enig risico. Er kan bijvoorbeeld een infectie of een onverwachte bloeding optreden.
Bloedstolling
Juist bij deze operatie is een normale bloedstolling erg belangrijk. Uw kind mag daarom vanaf 2 weken voor de ingreep geen aspirine of andere medicijnen die acetylsalicylzuur bevatten. Deze medicijnen kunnen de bloedstolling nadelig beïnvloeden en geven daardoor een verhoogde kans op nabloedingen.
Nabloeding
In de uren na de ingreep zal het wondje nabloeden. Dit is normaal. Het lijkt vaak meer bloed dan het is, omdat het zich met speeksel vermengt. Het is belangrijk om de mond NIET te gaan spoelen. Hierdoor wordt namelijk het stolsel uit de wond gespoeld en zal het blijven bloeden. Drinken mag wel.
Als uw kind grote bloedstolsels uitspuugt, maakt u dan de mond schoon met een gaasje of schone zakdoek en kijk waar het bloedt. Vouw dan een aantal gaasjes of een schone zakdoek op tot een stevige prop, leg deze op het wondje en laat uw kind daarop 30 minuten bijten. Herhaalt u dit zo nodig nog een keer tot de bloeding is gestopt.
De MKA-chirurg bespreekt de alternatieven met u.
- De pijnstilling van de narcose is na enkele uren uitgewerkt. Uw kind krijgt op de uitslaapkamer tijdig extra pijnstillers. Thuis kunt u uw kind een paracetamol zetpil of tablet geven.
- Uw kind kan na de operatie wat misselijk zijn van de narcose. Ook kan het wat last van de keel hebben.
- Uw kind kan de eerste dagen na de ingreep wat verhoging hebben. Een temperatuur tot 38.5 graden is normaal. U mag hiervoor een zetpil (of tabletje) paracetamol geven. De dosering is te vinden in de bijsluiter.
- Door het doorslikken van bloed tijdens de operatie kan de ontlasting donker gekleurd zijn.
Heeft mijn kind hechtingen?
De MKA-chirurg vertelt als er hechtingen zijn gebruikt. De hechtingen lossen vanzelf op. Dit duurt ongeveer twee weken.
Hoe moet mijn kind tanden poetsen?
Uw kind mag voorzichtig de tanden poetsen. Het is belangrijk dat de mond schoon blijft. Uw kind moet de mond niet steeds met water spoelen, want dan gaat het opnieuw bloeden. Ook na het poetsen niet de mond spoelen. Een slokje water mag, maar wel meteen uitspugen.
Mag mijn kind in bad en douchen?
Uw kind mag meteen na de ingreep weer douchen en in bad.
Wanneer mag mijn kind weer naar school?
Als uw kind zich goed voelt en geen koorts heeft, mag het de dag na de ingreep weer naar school.
Wanneer mag mijn kind weer sporten en spelen?
Laat uw kind het zeker op de dag van de ingreep rustig aan doen. Uw kind heeft narcose gehad en kan daarvan nog wat suf zijn. Daarna mag uw kind weer gewoon spelen en sporten.
Wat mag mijn kind eten en drinken?
Als de verdoving is uitgewerkt mag uw kind gewoon eten en drinken. Zorg ervoor dat het eten en drinken niet te heet of te koud is. Vaak is zacht voedsel wel prettig.
Moet mijn kind nog een keer voor controle naar het ziekenhuis?
In het algemeen hoeft uw kind niet terug te komen voor controle. Tenzij de MKA-chirurg aangeeft dat dit wel nodig is. In dat geval wordt na de ingreep hiervoor een afspraak met u gemaakt.
Belt u naar de polikliniek MKA-chirurgie als:
- het wondje blijft bloeden en de bloeding niet te stelpen is;
- uw kind pijn heeft die na vier dagen niet duidelijk is afgenomen;
- de pijn en de zwelling na vier dagen weer toenemen;
- uw kind twee dagen na de ingreep nog koorts (hoger dan 38.5 graden) heeft.
U bereikt de polikliniek MKA-chirurgie via het algemene telefoonnummer van het ziekenhuis: 088 - 066 1000.
Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent over de behandeling van uw kind. Heeft u na het lezen van deze tekst nog vragen? Aarzel dan niet om deze aan de MKA-chirurg of een medewerker van de polikliniek MKA-chirurgie te stellen.