Lipoom verwijderen
Leefregels voor thuis
Vandaag is er bij uw kind in het ziekenhuis een lipoom verwijderd. Een lipoom is een goedaardig vetgezwelletje. Hieronder hebben wij voor u een leefregels voor thuis op een rij gezet. Een kinderverpleegkundige zal u de dag na de operatie bellen om te vragen hoe het thuis gaat en of u nog vragen heeft.
Uw kind kan nog een beetje misselijk zijn van de narcose.
Het kan ook wat pijn hebben na de operatie.
We adviseren u om de eerste nacht een paar keer bij uw zoon of dochter te gaan kijken hoe het met hem of haar gaat.
Waarschijnlijk heeft uw kind hechtingen die vanzelf oplossen. Die hoeven niet verwijderd te worden, maar lossen na ongeveer een week zelf op.
Soms heb je hechtingen die niet vanzelf oplossen. Deze zullen na 7–10 dagen op de polikliniek of bij de huisarts worden verwijderd.
De pleister die er nu op zit, moet 24 uur blijven zitten. Hierna kunt u er een nieuwe op plakken. Na een paar dagen hoeft er geen pleister meer op. Zorgt u ervoor dat de wondjes droog en schoon blijven tot uw kind mag douchen.
Uw kind mag na drie dagen weer douchen en het mag na een week weer in bad.
U kunt uw kind de dag na de operatie beter nog thuis houden. De volgende dag mag het weer gewoon naar school.
Uw kind moet het de eerste week na de operatie nog wat rustig aan doen met spelen, zeker als het gaat buitenspelen.
Uw kind mag gewoon alles eten en drinken na de operatie.
Als uw kind pijn heeft, mag u het Paracetamol geven. De dosering staat in de bijsluiter.
Bij elke operatie is er een (kleine) kans op een nabloeding.
Het is daarom beter om geen medicijnen te geven die een nadelige invloed hebben op de bloedstolling. Medicijnen die acetylsalicylzuur bevatten kunnen de bloedstolling nadelig beïnvloeden. Paracetamol is een medicijn dat u bij pijn gerust mag geven.
Als de arts uw kind na de operatie nog een keer wil zien op de polikliniek, dan krijgt u hiervoor een afspraak mee naar huis.
Als het wondje blijft bloeden, moet u even bellen.
De eerste 24 uur na de operatie mag u op werkdagen tussen 07.30 en 17.00 uur altijd de afdeling Dagbehandeling bellen. ’s Avonds en ’s nachts kunt u de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis bellen. U kunt deze afdelingen bereiken via het algemene nummer van het ziekenhuis: 088 – 066 1000.
Na deze 24 uur moet u contact opnemen met de (dienstdoende) huisarts. Tijdens kantooruren kunt u contact opnemen met het ziekenhuis: 088 – 066 1000.