U hebt van uw behandelend arts gehoord dat er een neo-adjuvante behandeling gaat starten. Neo-adjuvante behandeling betekent dat er een behandeling met anti-hormonale therapie, chemotherapie of chemoimmunotherapie wordt gegeven, voordat de operatie wordt uitgevoerd.

De redenen voor een neo-adjuvante behandeling kunnen zijn:

  • Operatie is vanwege de grootte van de tumor op dit moment niet mogelijk. Bijvoorbeeld wanneer de tumor doorgroeit in de huid. Dan is het noodzakelijk om eerst de tumor te behandelen met medicatie.
  • Om een minder ingrijpende operatie mogelijk te maken. Als de tumor goed reageert op de behandeling is een borstsparende operatie wel haalbaar of hoeft er een minder uitgebreide okseloperatie plaats te vinden.
  • Als een tumor zich snel deelt zoals bij een triple negatieve tumor of een Her-2 positieve tumor. Als we weten hoe een tumor op de medicatie reageert kan dan zo nodig therapie aangepast worden of na de operatie andere medicatie gegeven worden.

Voordat de eerste medicamenteuze behandeling kan starten zullen er een aantal onderzoeken nodig zijn. Onderstaand leggen we u uit welke onderzoeken dat zijn.

  1. MRI van de borst(en)
    Dit is nodig om een goede uitgangspositie van de borstkanker te hebben.

    Meer informatie over een MRI van de borst(en) leest u op deze pagina: www.ommelanderziekenhuis.nl/eenbehandeling/onderzoeken-en-behandelingen/mri-van-de-borsten

  2. CT-scan hals/borst/buik (CT hals/thorax/abdomen)
    Hiermee wordt vastgelegd in welk stadium de borstkanker zich bevindt. Met name wordt dan ook duidelijk of er lymfeklier uitzaaiingen zijn of uitzaaiingen ergens anders in het lichaam.

    Meer informatie over een CT-scan hals/borst/buik leest u hier www.ommelanderziekenhuis.nl/eenbehandeling/onderzoeken-en-behandelingen/ct-scan-envoorbereiding-met-water

3. PET-scan
Dit is een scan waarmee het gehele lichaam gescand wordt op activiteit van de borstkanker. Dit onderzoek zal in het UMCG plaatsvinden.

Meer informatie over de PET-scan leest u hier: www.umcg.nl/-/pet-scan

4. Mugascan
Dit is een scan om de pompfunctie van het hart te beoordelen. Dit is nodig vanwege de chemo- en/of immunotherapie.

Meer informatie over de Mugascan leest u hier: www.ommelanderziekenhuis.nl/een-behandeling/onderzoekenen-behandelingen/muga

5. ECG/bloedprikken
Dit is ook nodig om een uitgangspositie van hart en bloedwaarden te hebben.

6. Markeren van de tumor in de borst en/of markeren van de lymfeklier uitzaaiing(en)Dit is nodig om na de chemo- en/of immunotherapie te bepalen waar de oorspronkelijke borsttumor/lymfeklier zit. Na neo-adjuvante behandeling is de borstkanker vaak kleiner geworden of zelfs geheel verdwenen.

Meer informatie over markering leest u hier: www.ommelanderziekenhuis.nl/een-behandeling/onderzoekenen-behandelingen/inbrengen-marker-onder-echogeleide 

7. Een verwijzing naar de afdeling Radiotherapie (bestraling) in het UMCG
Indien er (mogelijk) bestraald zal worden na de operatie wil de radiotherapeut graag de lichamelijke situatie bekijken voordat de chemo- en/of immunotherapie gestart is. Dit is een informatief gesprek.

Meer informatie over Radiotherapie in het UMCG leest u hier: www.umcg.nl/-/afdeling/radiotherapie

8. Een verwijzing naar de afdeling klinisch genetica UMCG
Soms kan het op basis van de familiegeschiedenis, leeftijd of tumorkenmerken wenselijk zijn om te bepalen of uw borstkanker een erfelijk gen bevat. In de periode van neo-adjuvante behandeling zal dit gesprek geregeld worden en indien noodzakelijk zal er genetisch onderzoek gedaan worden. Het is belangrijk dat dit duidelijk is voordat u geopereerd wordt. Soms kan deze uitslag een verandering van operatie geven.

Meer informatie over de afdeling klinisch genetica in het UMCG leest u hier: www.umcg.nl/-/afdeling/genetica

9. Een verwijzing naar de plastisch chirurg
Soms is het raadzaam om voordat de chemo- en/of immunotherapie start, een gesprek te hebben met de plastisch chirurg. Zeker als uw borst verwijderd wordt en u misschien de wens heeft voor een reconstructie van de borst.


Zodra deze onderzoeken gedaan zijn en de uitslagen bekend zijn, zal uw situatie in het multidisciplinair overleg (
MDO), waarbij ook specialisten van het UMCG betrokken zijn, worden besproken.

Na het MDO hoort u het besluit/advies van het MDO en wordt u verwezen naar de medisch oncoloog. De medisch oncoloog is hoofdbehandelaar tijdens het traject met chemotherapie.

Bij de neo-adjuvante behandeling zijn er 2 teams die u begeleiden:

  • Mammacare team Dit team bestaat uit oncologische chirurgen, plastisch chirurgen, verpleegkundig specialisten van de mammacare, radiologen en de patholoog anatoom. Dit team zal u begeleiden rondom alle onderzoeken voor de behandeling en rondom de operatie.

  • Medisch oncologisch team Dit team bestaat uit medisch oncologen, verpleegkundig specialisten oncologie, verpleegkundigen van de chemoafdeling, eventueel diëtisten, maatschappelijk medewerkers of psychologen. Dit team zal u begeleiden tijdens de behandeling met chemo- en/of immunotherapie.

Zodra u 3/4 van de behandeling hebt gehad zal er een MRI van de borsten herhaald worden. Dit is het moment om te beoordelen of de borstkanker kleiner geworden is. De uitslag van deze MRI wordt weer besproken in het multidisciplinair overleg (MDO).
U bent dan nog niet klaar met de chemo- en/of immunotherapie, maar achter de schermen gaan we alvast voorbereidingen treffen voor de operatie.
Dat betekent dat het Mammacare team u zal oproepen voor een gesprek met de chirurg en eventueel de plastisch chirurg om het operatieplan door te spreken.

De operatie vindt meestal 4 tot 6 weken na de laatste chemo- of chemoimmunotherapie plaats.

Wanneer de operatie heeft plaatsgevonden, zal dat het moment zijn dat we de operatie-uitslagen wederom in het multidisciplinair overleg (MDO) bespreken. Er volgt dan een behandelvoorstel over eventuele nabehandelingen.

We hopen dat deze informatie u duidelijkheid geeft over uw traject in de borstkankerzorg.

We vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of opmerkingen? Aarzel dan niet om deze aan uw behandelend arts te stellen. Ook kunt u voor vragen terecht bij een van de verpleegkundig specialisten/consulenten Mammacare.

De verpleegkundig specialist/consulent Mammacare is aanspreekpunt voor alle vragen tijdens het behandeltraject voor borstkanker. U bereikt hen via telefoonnummer 088 – 066 1000 of via mammacare@ozg.nl.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback