Oogheelkundig onderzoek bij te vroeg geboren baby’s
Component Action Menu- ${title}
Oogheelkundig onderzoek bij te vroeg geboren baby’s
Hieronder geven wij u uitleg over het oogonderzoek, de ROP screening (Retinopathy Of Prematurity). Via dit onderzoek bekijkt de oogarts het netvlies van uw baby.
Retinopathie is een aandoening die kan ontstaan in het netvlies van te vroeg geboren baby’s. In het netvlies treedt een verstoring op van de uitgroei van normale bloedvaten. Dit kan leiden tot afwijkende bloedvaten. Er ontstaan afwijkende nieuwe vaten in voornamelijk de randen van het netvlies. Deze vaten kunnen aan het netvlies trekken waardoor het netvlies plaatselijk of zelfs helemaal los kan raken. Deze oogziekte is helaas niet te voorkomen bij te vroeg geborenen.
Tijdens de zwangerschap groeien bloedvaten in het netvlies. Vanuit het gebied rond de oogzenuw groeien ze langzaam naar de randen van het netvlies. Rond een zwangerschapsduur van 38 – 40 weken is de uitgroei van bloedvaten in het netvlies voltooid. Te vroeg geboren baby’s hebben nog onrijpe bloedvaten in het netvlies, waardoor de ontwikkeling en groei van deze vaten verstoord kan raken.
Om een afwijking in het netvlies op te sporen worden alle baby’s met risicofactoren gevolgd in de periode na hun vroeggeboorte. Als ROP ontstaat, kan het noodzakelijk zijn de ogen te behandelen om te voorkomen dat blind- of slechtziendheid ontstaat. Het is belangrijk dat deze afwijking zo vroeg mogelijk herkend wordt. In Nederland worden alle kinderen, die geboren zijn bij een zwangerschapsduur van minder dan 32 weken en/of geboren zijn met een geboortegewicht van minder dan 1500 gram, gescreend op ROP. Ook prematuur geboren kinderen die 3 dagen of langer met 40% zuurstof of meer behandeld zijn, worden op ROP gecontroleerd.
Het onderzoek gebeurt door oogspiegelonderzoek met wijde pupillen. Het eerste onderzoek hoort ongeveer 5 tot 6 weken na de geboorte plaats te vinden.
Op de dag van het onderzoek worden bij uw baby beide oogjes gedruppeld door de verpleegkundige. Deze oogdruppels zorgen voor een tijdelijke vergroting van de pupil. Dit gebeurt een halfuur voorafgaand aan het onderzoek en wordt na 10 minuten herhaald. Voordat de oogarts het onderzoek verricht, druppelt de oogarts zelf ook nog de oogjes met een verdovend middel. Dit zorgt ervoor dat het onderzoek voor uw baby minder belastend is. De oogarts brengt vervolgens een ooglidspreider aan om te voorkomen dat uw kind tijdens het onderzoek knippert. Houdt u er rekening mee dat dit voor u een vervelend gezicht kan zijn. Hierna wordt het oog nauwkeurig bekeken met behulp van een lampje.
ooglidspreider
Door de oogdruppels worden de pupillen van uw baby sterk vergroot. Hoe lang dit duurt, verschilt van kind tot kind maar kan zeker een uur of drie duren. De verpleegkundige ziet er op toe dat er geen felle lichtinval is, aangezien de pupillen zich niet kunnen vernauwen.
Als u aanwezig bent bij het onderzoek, dan hoort u meestal direct van de arts de uitslag. Bent u niet aanwezig bij het onderzoek, dan vertelt de kinderarts of verpleegkundige u de uitslag.