U bent bij de uroloog geweest, waarna is afgesproken dat bij u protstaatbiopten worden afgenomen. De prostaat is een klier die normaal de grootte heeft van een kastanje. Deze klier dient voor de productie van zaadvloeistof. De prostaat bevindt zich aan de onderzijde van de blaas, waar de blaas overgaat in de plasbuis. Het is bekend dat prostaatvergroting kan leiden tot plasproblemen. Het gaat soms om een goedaardige vergroting of ontsteking, maar ook komt het voor dat in de prostaat kwaadaardig weefsel ontstaat. Onder andere aan de hand van een prostaatecho met punctie kan de uroloog tot een juiste beoordeling komen. In veel gevallen heeft u vooraf al een MRI gehad van de prostaat. Mogelijk is hierop al een verdacht plekje gezien. Op indicatie kunnen de MRI-beelden over de echobeelden heen gelegd worden zodat we nauwkeurig kunnen prikken in dit plekje (fusiebiopten).

U mag op de dag van het onderzoek normaal eten en drinken.

Als u bloedverdunnende medicatie gebruikt moet u dit melden en in overleg met de arts moet u een aantal dagen van tevoren stoppen. Hierover krijgt u nader uitleg.

Op de dag van het onderzoek neemt u antibiotica volgens voorschrift. U kunt de antibiotica met het recept dat u heeft gekregen bij uw apotheek ophalen.

Als u aan de beurt bent, brengt de verpleegkundige u naar de behandelkamer. Als u zich van onderen uitgekleed heeft, kunt u plaatsnemen op de onderzoekstafel.

De uroloog voelt rectaal de prostaat, waarbij er een glijmiddel op basis van jodium voor extra desinfectie wordt ingebracht (tenzij u allergisch bent voor jodium).

Daarna brengt de uroloog de echosonde via de anus in. Het is belangrijk dat u de sluitspier goed ontspant. Dit kunt u doen door niet te knijpen met de bekkenbodem- en bilspieren.

Het inbrengen van de echosonde is bij ontspannen spieren niet erg pijnlijk, maar geeft voornamelijk een onaangenaam gevoel. Via de echo worden de prostaat en de zaadblaasjes in beeld gebracht. Op deze manier kan de prostaat nauwkeurig worden gemeten en vallen eventuele bijzonderheden op.

Via de echosonde kan er een punctie worden gedaan. Hierbij worden met een naald stukjes weefsel weggenomen. 
Er worden meerdere puncties genomen van verschillende gebieden in de prostaat. Het apparaat hoort u klikken bij de punctie. Belangrijk is dat u niet beweegt, maar rustig blijft liggen.

Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Het
prostaatweefsel wordt opgestuurd voor microscopisch onderzoek. De antibiotica, die u heeft gekregen, is bedoeld om infectie te voorkomen.

Gedurende enkele dagen na de behandeling kan er een beetje bloed zitten in de urine, ontlasting of bij de
zaadlozing. Het advies is om dan extra te drinken. Duurt het bloedverlies langer dan 3 dagen en/of krijgt u koorts (hoger dan 38,5 graden), dan moet u contact opnemen met de polikliniek Urologie. De antibiotica kunt u doorgebruiken zoals is voorgeschreven.

Na afloop van het onderzoek kunt u meteen weer naar huis. Gebruik van eigen auto of openbaar vervoer is geen probleem. Wel is het aan te raden een aantal dagen niet te fietsen om extra druk op de prostaat te vermijden.

Meestal is er al een afspraak voor de uitslag gepland en anders krijgt u de afspraak na het onderzoek mee. De uroloog bespreekt dan met u, en eventueel uw partner of begeleider, de uitslag van het microscopisch onderzochte prostaatweefsel.

Soms blijkt, terwijl de voorbereidingen voor het prostaatonderzoek met punctie al bezig zijn, dat er redenen zijn om het onderzoek niet door te laten gaan (bijvoorbeeld omdat de prostaatwaarde in het bloed is gedaald). Toch is het van belang dat u de voorbereidingen volgt zoals afgesproken.

Mocht u verhinderd zijn op het afgesproken tijdstip, wilt u dan tijdig afbellen? Dat kan via het telefoonnummer 088 – 566 2000.

De informatie in deze folder is gebaseerd op algemene voorlichting. Er kunnen omstandigheden zijn waarbij er wijzigingen ontstaan in de situatie.

Mocht u nog vragen hebben na het lezen van deze informatie, dan kunt u op werkdagen (tijdens kantooruren) contact opnemen met de polikliniek Urologie, via het algemene telefoonnummer 088 - 066 1000.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback