PTNS: Neurostimulatie van de blaas
PTNS staat voor Percutaneous Tibial Nerve Stimulation. Bij deze behandeling wordt uw onderbeenzenuw gestimuleerd met kleine elektrische prikkelingen. Deze zenuw loopt vanuit het been naar het achterste gedeelte van het ruggenmerg. Van hieruit wordt de blaasfunctie geregeld.
Het prikkelen van deze onderbeenzenuw zorgt ervoor dat bijvoorbeeld de blaas zich niet meer ongewenst samentrekt, rustiger wordt en de normale functie zich kan herstellen.
Wanneer u één van de volgende klachten heeft zou u in aanmerking kunnen komen voor PTNS:
- ongewenst verlies van urine samengaand met een aanhoudend sterk gevoel te moeten plassen (aandrang-incontinentie);
- het plotseling optreden van een sterk gevoel te moeten plassen (‘urgency’);
- vaker dan acht keer per dag moeten plassen
- moeite hebben met goed leeg plassen (voor mannen: zonder dat prostaatvergroting daarbij een rol speelt);
- voortdurend hinderlijke en onbehandelbare pijn in de bekkenbodem, blaas of geslachtsorgaan (bekkenbodempijn).
Indicaties wanneer u niet in aanmerking komt voor PTNS:
- als u zwanger bent of op het moment een zwangerschapswens heeft;
- als u een pacemaker heeft. Dan overleggen wij eerst met uw behandelend cardioloog of PTNS mogelijk is.
De continentieverpleegkundige plaatst een zeer dunne naald net boven de enkel bij een zenuw in uw huid.
Op de binnenkant van uw voet wordt een elektrode(sticker) geplakt. We vragen u daarom geen crème of bodylotion op uw onderbenen en voeten aan te brengen op de dag van uw behandeling.
De naald en de elektrode worden verbonden aan een elektrostimulatieapparaat. Tijdens de stimulatie kunt u een tintelend gevoel onder uw hak, voet of onderbeen ervaren. Ook kunt u een wat krampend gevoel hebben in uw voet.
Vervolgens wordt gedurende 30 minuten de zenuw gestimuleerd met behulp van een kleine hoeveelheid elektriciteit.
Na de behandeling kunt u nog even een ongemakkelijk gevoel in uw been hebben. Houdt u hiermee rekening als u opstaat.
De eerste fase bestaat uit 12 behandelingen, waarvan u er 1 per week ondergaat. Daarbij is het belangrijk geen enkele behandeling over te slaan.
Rond de 7e behandeling kunt u vermindering van klachten merken. Als u merkt dat uw klachten duidelijk afnemen, dan kunt u doorgaan met de behandelingen tot 12 keer. Voor u zal dan in overleg met de verpleegkundige en/of behandelend arts een passend afbouwschema (onderhoud) worden opgesteld. Ook is er een mogelijkheid om zelf een apparaatje aan te schaffen en zelf thuis door te gaan met stimuleren in de onderhoudsfase.
In principe is de behandeling niet genezend, maar leidt wel tot vermindering van klachten. Uit onderzoek blijkt dat 70% van de mensen die vaak moeten plassen baat heeft bij de behandeling. Van de mensen die niet meer kunnen plassen heeft 50-60% baat bij de behandeling. Het blijft nodig om de behandeling te herhalen op het voor u afgestemde aantal weken.
De kans op bijwerkingen bij deze behandeling is minimaal. Mogelijke bijwerkingen zijn een huidinfectie of milde pijnklachten bij de insteekplaats van de naaldelektrode. Deze gaan vanzelf over.
Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de continentieverpleegkundige van de polikliniek Urologie, bereikbaar op werkdagen tussen 08.00-16.30 uur via het algemeen nummer van het ziekenhuis: 088-066-1000.