Bij een septumcorrectie wordt een scheef neustussenschot rechtgezet. Een afwijkende vorm van het inwendige van de neus kan de functie van de neus verstoren. Een scheef neustussenschot is hierbij de meest voorkomende afwijking. Ook de zogenoemde neusschelpen kunnen vergroot zijn. Dit zorgt voor diverse klachten. De KNO-arts kan deze afwijking wegnemen door middel van een septumcorrectie en/of conchareductie.

Een scheef neustussenschot en vergrote neusschelpen kunnen aanleiding geven tot een grote reeks klachten, zoals:

  • Gevoel een verstopte neus te hebben;
  • Gevoel te hebben niet goed te kunnen ademhalen;
  • Hoofdpijn.

De KNO-arts voert de operatie uit om uw neustussenschot recht te zetten en/of uw neusschelpen te verkleinen. Soms behandelt een medewerker van de polikliniek KNO of de afdeling Spoedeisende Hulp u.

  • Hygiënische maatregelen
    Oorbellen, piercings of andere sieraden moeten voor de septumcorrectie en neusschelpverkleining af. Wij willen u vragen de dag van de operatie geen make-up te gebruiken. Ook mag u geen nagellak of kunstnagels op de vingers of tenen hebben. 
  • Paracetamol
    Na een operatie voelt u zich vaak niet lekker. Het is verstandig wanneer u alvast paracetamol tabletjes of zetpillen in huis haalt. Voelt u zich eenmaal thuis niet lekker, dan is het goed een paracetamol volgens bijsluiter te nemen. Wij adviseren de eerste 48 uur pijnstilling te nemen. 
  • Eigen vervoer
    Bij de voorbereidingen hoort ook het regelen van het vervoer naar huis. Het is mogelijk dat u door de narcose of ingreep moet braken. Daarom is het belangrijk vervoer naar huis te regelen en niet zelf te rijden.

Het rechtzetten van het neustussenschot en/of het verkleinen van de neusschelpen (de zogenaamde septumcorrectie/conchareductie) is een operatie die vaak voorkomt. Doel van de ingreep is de neusfunctie te verbeteren en eventuele allergieklachten verminderen. Het neustussenschot scheidt de beide neushelften van elkaar.

De KNO-arts maakt een kleine snee aan de voorrand van het tussenschot (bij de neusgaten). Vervolgens maakt hij het slijmvlies dat de binnenkant van de neus bekleedt, los. De arts herstelt de afwijking aan het tussenschot door een deel te verwijderen of de scheefgegroeide delen los te maken en recht te zetten. Hierna wordt het slijmvlies weer op zijn plaats gelegd.

Daarna verhit de KNO-arts het slijmvlies op de neusschelpen tot boven de 60 graden Celcius. Daardoor schrompelt het weefsel en neemt het volume van het slijmvlies af. Deze techniek heet ook wel thermo-coagulatie. Dit deel van de ingreep duurt maar enkele minuten. Meestal heeft u bij het gebruik van deze techniek niet veel pijn.

Soms bevestigt de KNO-arts aan beide kanten van het tussenschot siliconen plaatjes. Als een soort spalk houden deze plaatjes alles goed op hun plaats. De ingreep richt zich volledig op de binnenkant van de neus. Er zijn dus geen zichtbare littekens te verwachten.

Na de operatie is er, net als bij iedere operatie, kans op complicaties. De kans op een nabloeding is het grootste risico. Juist bij een septumcorrectie of neusschelpverkleining is een normale bloedstolling erg belangrijk. Daarnaast is er ook nog een zeer geringe kans op het ontwikkelen van de volgende complicaties: 

  • Wondinfectie; 
  • Septumhaematoom (bloeduitstorting bij het tussenschot);
  • ‘Empty Nose Syndrome’.

De KNO-arts bespreekt de alternatieven met u.

  • Als alles naar wens verloopt kunt u na de septumcorrectie en/of neusschelpverkleining naar huis. 
  • Na de operatie kunt u in principe door de neus ademen.
  • De onderkant van de neus is eventueel bedekt met een gaasje. Dit dient om bloederig vocht uit de neus op te vangen. Om korstvorming tegen te gaan begint u met sprayen (neusspray Otrivin) van beide neusgaten. Ook doet u er (witte) vaseline in. 
  • U mag de neus wel voorzichtig ophalen maar niet snuiten.
  • U kunt na de operatie wat misselijk zijn van de narcose.
  • Ook kunt u de eerste dagen na de operatie wat verhoging hebben. Een temperatuur tot 38.5°C is normaal. U mag hiervoor een zetpil (of tabletje) Paracetamol nemen. Na 2 dagen moet de temperatuur weer normaal zijn, anders moet u even contact met uw huisarts of met de polikliniek KNO opnemen. 
  • Als u plastic siliconen aan weerszijden van het tussenschot heeft, worden deze na maximaal 1 week verwijderd. 
  • Eventuele tampons in de neus kunnen de dag na de ingreep worden verwijderd. 
  • In de neus en omgeving kan een doof gevoel optreden omdat kleine zenuwen zijn uitgeschakeld. Dit verdwijnt vanzelf, het normale gevoel komt binnen enkele weken tot maanden terug. 
  • Bij pijnklachten kunt u zo nodig een paracetamol tablet innemen. Wij adviseren u niet meer dan 4 keer 2 tabletten van 500 mg. per 24 uur te gebruiken. Als dit onvoldoende is, neemt u dan contact op met het ziekenhuis. 
  • Bij een forse neusbloeding, heftige neuspijn of als u het niet vertrouwt, kunt u contact opnemen met het ziekenhuis.

Voorkom drukverhoging in de neus
De eerste 2 weken na een septumcorrectie of neusschelpverkleining moet u voorkomen dat er drukverhoging in de neus ontstaat. Dit voorkomt u door:

  • Niet te bukken, te tillen en te persen; 
  • Niet uw neus te snuiten, maar wel zachtjes op te halen; 
  • Te niezen met de mond open. Als u veel moet niezen, kunt u hiervoor een geneesmiddel aan de huisarts vragen.

Voorkomen van bloedvatverwijding
Door warmte ontstaat verwijding van de bloedvaten. Hierdoor kan een bloeding optreden. U kunt dit voorkomen door de eerste 3 dagen na de ingreep:

  • Niet te heet te douchen; 
  • Eten en drinken iets te laten afkoelen; 
  • Geen gebruik te maken van sauna en/of zonnebank; 
  • Niet in de zon te lopen of zitten.

Bij de eerstvolgende controle, ongeveer 2 weken na de operatie, overlegt u met de KNO-arts wanneer u weer kunt gaan werken, naar school kunt gaan of kunt sporten.

Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent over uw behandeling. Heeft u na het lezen van deze tekst nog vragen over het rechtzetten van uw neustussenschot of het verkleinen van de neusschelpen? Aarzel dan niet om deze aan de KNO-arts te stellen.

Contact
U bereikt het Ommelander Ziekenhuis Groningen via telefoonnummer 088 – 066 1000.
Als u vraagt naar de polikliniek KNO, verbindt ons Klant Contact Centrum u door. Dit doen zij op maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 16.30 uur. Buiten deze tijden verbinden zij u door met onze afdeling Spoedeisende Hulp.

Heb ik hechtingen na de operatie?
U heeft geen hechtingen.

Hoe moet ik de wond behandelen?
Het kan zijn dat de neus wat bloedt als u naar huis gaat. Gebruik de voorgeschreven neusspray en de witte vaseline volgens het volgende schema:

  • Week 1: sprayen en vaseline 3 keer per dag elk neusgat; 
  • Week 2: sprayen en vaseline 2 keer per dag elk neusgat;
  • Vanaf week 3: sprayen en vaseline 1 keer per dag elk neusgat totdat u voor de controleafspraak terugkomt op de polikliniek KNO. De KNO-arts zal u dan vertellen of u hiermee door moet gaan.

Mag ik in bad en douchen?
U mag na de operatie weer douchen en in bad. Doet u dit niet te lang en vooral niet te warm.

Wanneer mag ik weer sporten?
Gedurende de eerste week moet u zware lichamelijke inspanning vermijden en u mag ook een week niet sporten of zwemmen. Dit verhoogt de kans op een nabloeding.

Wanneer mag ik weer aan het werk?
In het algemeen mag u 1 á 2 weken na een septumcorrectie en/of neusschelpverkleining weer aan het werk; dit hangt af van de werkzaamheden.

Wat mag ik eten en drinken?
U mag na de operatie alles eten en drinken. Het is wel belangrijk dat u de eerste week het eten en drinken iets laat afkoelen.

Moet ik nog een keer voor controle naar het ziekenhuis?
U moet na de operatie nog een keer naar de KNO-arts voor een controle. Voordat u naar huis gaat, maken wij hiervoor een afspraak met u.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback