In overleg met jouw behandelend arts heb je een afspraak gemaakt voor een röntgenonderzoek van baarmoeder en eileiders, een hysterosalpingografie (HSG). In deze folder lees je hoe het onderzoek gaat verlopen en welke voorbereiding het van je vraagt. Wij gaan ervan uit dat je met jouw komst naar de afdeling toestemming geeft voor het uitvoeren van het onderzoek. Als je bezwaar hebt of verhinderd bent, zeg het onderzoek dan tijdig af.

Als je allergisch (overgevoelig) bent voor bepaalde geneesmiddelen, bijvoorbeeld latex, contrastvloeistof of jodium, of bepaalde klachten hebt, meld dit dan tijdig bij de behandelend arts.

Het onderzoek wordt verricht vanaf dag zes tot dag twaalf van de cyclus, gerekend vanaf de eerste dag van de menstruatie. Je mag in deze cyclus geen geslachtsgemeenschap hebben tot aan het onderzoek. Tijdens de menstruatie bel je met de polikliniek Gynaecologie om een afspraak te maken voor de HSG.

Tijdens het onderzoek wordt met een contrastvloeistof de binnenkant van de baarmoederholte en de eileiders zichtbaar gemaakt en beoordeeld. Daarbij wordt speciaal gekeken naar de doorgankelijkheid van de eileiders.

De ochtend van het onderzoek doe je zelf thuis een zwangerschapstest. Ongeveer 1 uur voor het onderzoek neem je 500 mg Naproxen of 400 mg Ibuprofen met water in. Als je deze medicijnen niet mag gebruiken, neem je 1000 mg paracetamol. Dit middel voorkomt baarmoederkrampen tijdens het onderzoek. Het is verkrijgbaar bij drogist of apotheek.

Je mag gewoon eten en drinken en jouw eventuele medicijnen innemen. Het onderzoek wordt makkelijker als de blaas helemaal leeg is.

Je meldt je bij de balie van de afdeling Medische beeldvorming, bij binnenkomst volg je route 52. De assistente van de afdeling Medische beeldvorming neemt je mee naar de onderzoekskamer. Daarna neem je plaats op de onderzoekstafel. Jouw partner mag bij het onderzoek aanwezig zijn. Je komt met jouw benen in beensteunen te liggen zoals je dat kent van de polikliniek Gynaecologie.

Allereerst wordt een zogenoemde ‘eendenbek’ (speculum) in de schede (vagina) ingebracht. Daarna wordt de vagina gereinigd met een zeepoplossing. Vervolgens brengt de gynaecoloog een dun slangetje in de baarmoeder. Via dit slangetje wordt contrastvloeistof ingespoten. Dit kan pijnlijk zijn. Tegelijkertijd kijkt de radioloog naar het röntgenbeeld van baarmoeder en eileiders. Er worden enkele foto’s van deze beelden gemaakt. Het slangetje wordt daarna verwijderd en je kunt je weer aankleden.


Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.

Wij raden je aan iemand mee te nemen die je naar huis begeleidt. De eerste uren na het onderzoek kun je wat buikpijn krijgen. Ook kun je geringe temperatuursverhoging hebben. Daarnaast treedt soms wat bloedverlies uit de vagina op. Verder kan de vaginale afscheiding door het reinigen en de contrastvloeistof, er anders uitzien dan je gewend bent. Heb je de dagen na het onderzoek nog klachten, neem dan contact op met de polikliniek Gynaecologie.

Na het onderzoek vertelt de gynaecoloog je gelijk de uitslag van het onderzoek. Eventueel wordt er nog een afspraak gemaakt op de poli Gynaecologie.

De risico’s van dit onderzoek zijn gering. Er kan vanuit de baarmoederhals een infectie in de baarmoeder komen. Dit uit zich door koorts (hoger dan 38 graden Celsius) en buikpijn. Als je deze klachten krijgt, bel dan met de polikliniek Gynaecologie.

De bestralingsbelasting van de foto is erg klein. Er zijn geen bezwaren om zwanger te worden in of na de maand waarin het onderzoek is gedaan.

Mocht je vragen hebben, neem dan contact op met de polikliniek Gynaecologie, via het algemene nummer van het ziekenhuis: 088 – 066 1000.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback