Slaapregistratie
(polysomnografie)
Binnenkort komt u naar het Ommelander Ziekenhuis Groningen voor een slaapregistratie. We noemen dit onderzoek ook wel een polysomnografie. Hieronder leest u welke voorbereiding dit van u vraagt en hoe dit onderzoek verloopt.
Als u bent ingeschreven of al eerder bij ons bent geweest, kunt u zich aanmelden bij een van de aanmeldzuilen in de centrale hal van het ziekenhuis. Hiervoor heeft u een geldig legitimatiebewijs nodig. Bij de zuil kunt u ook uw gegevens controleren en eventueel aanpassen.
Als u zich heeft aangemeld ontvangt u uit de zuil een ticket. Hierop staat uw afspraak. Ook staat er een routenummer op het ticket. Zo weet u waar uw afspraak plaatsvindt. Naar de functieafdeling volgt u het routenummer dat op uw ticket staat aangegeven. Het routenummer staat op de routeborden in het ziekenhuis.
U kunt vervolgens plaatsnemen in de wachtruimte waar de laborant u komt ophalen.
De oorzaak van uw slaapproblemen achterhalen door het meten van meerdere lichaamsfuncties, zoals uw hersenactiviteit, ademhaling, snurkgeluiden, beenbewegingen, hartslag en zuurstofgehalte in het bloed, terwijl u slaapt.
Wij vragen u op de dag van het onderzoek:
- Uw haren kort van tevoren te wassen. Na het wassen mag u tot het onderzoek geen lak, gel of iets dergelijks gebruiken. Uw haar moet wel droog zijn voor het onderzoek.
- Geen huidverzorgende producten (zoals crème, zalf, lotion of vet) te gebruiken omdat deze producten het onderzoek kunnen belemmeren.
- Als u kunstnagels heeft of nagellak gebruikt, is het belangrijk dat minstens één nagel (middel- of ringvinger) aan de niet dominante hand vrij is van kunstnagel of nagellak.
- Medicijnen die u thuis gebruikt.
- Kleding waarin u slaapt (het liefst een T-shirt met joggingbroek, maar pyjama mag ook). Er wordt apparatuur vastgeplakt op uw shirt, op uw hoofd, hals, borst, armen en benen.
- Toiletartikelen.
- Indien u thuis slaapt met een CPAP apparaat, moet u zowel het apparaat als het (neus)masker of de ‘neusdopjes’ en de aansluitslang meebrengen.
- Indien u een MRA gebruikt, neemt u die mee en gebruikt hem zoals u hem thuis ook gebruikt.
De laborant brengt u naar de onderzoekskamer. Daar mag u eerst uw Tshirt/pyjamajasje aantrekken.
Daarna sluit de laborant de volgende apparatuur aan, waarmee u gewoon kunt rondlopen totdat u naar bed gaat:
- Een klein kastje, dat u om de buik krijgt. Deze slaat alle gegevens op terwijl u slaapt.
- Elektroden op uw hoofd. Voor een goed contact wrijft de laborant eerst met een scrubcrème en een wattenstaafje over de hoofdhuid. Daarna worden de elektroden met een speciale kleefpasta en plakkers op uw hoofd bevestigd.
- Een band om de borst en de buik om de ademhaling te meten.
- Een plakker aan een vinger voor de registratie van het zuurstofgehalte in uw bloed.
- Plakkers op de borst om de hartslag te meten.
- Twee kleine slangetjes onder de neus om, als u slaapt, de in- en uitgeademde lucht te kunnen meten.
- Elektroden op de kin om de spierspanning te meten.
- Elektroden op de benen om de beenbewegingen te registreren.
- Een sensor bij de hals om de snurkgeluiden te meten.
Als alles is aangesloten, wordt het kastje aangezet en brengt de laborant u naar uw 1-persoons slaapkamer op de afdeling. Vervolgens krijgt u een maaltijd.
Voordat u naar bed gaat, kan de verpleegkundige u helpen de slangetjes bij de neus goed te doen en voor u vast te plakken.
Tijdens de gehele registratie-duur wordt er een video-opname gemaakt. Deze wordt uitsluitend binnen het ziekenhuis gebruikt om beter inzicht te krijgen in uw slaapgedrag. Als er geen bijzonderheden zijn wordt de opname, na overleg met uw arts, weer verwijderd.
De volgende morgen tussen 8.00 en 8.30 uur komt de laborant bij u op de afdeling langs voor het verwijderen van de elektroden en het kastje.
Vervolgens krijgt u een ontbijt en kunt u zich wassen/douchen en omkleden. Daarna kunt u weer naar huis.
Het onderzoek duurt van 15.30 uur tot ongeveer 8.30 uur de volgende morgen.
U krijgt een oproep voor het bespreken van de uitslag van het onderzoek. Dit kan enkele weken duren.
Wij hopen u hiermee voldoende informatie te hebben gegeven over het PSG-onderzoek. Mochten er nog vragen zijn, dan kunt u deze voor het onderzoek stellen aan de laborant.
Voor dringende vragen kunt u contact opnemen met het Klant Contact Centrum van het Ommelander Ziekenhuis, telefoonnummer 088-066 1000.