Somato Sensory Evoked Potential
(ssep)
U komt naar het Ommelander Ziekenhuis Groningen voor een Somato Sensory Evoked Potential (SSEP). In deze folder leest u wat dit onderzoek inhoudt en welke voorbereiding dit van u vraagt.
Bij een SSEP wordt gebruikt gemaakt van elektroden. Een elektrode is een zilveren plaatje dat met een kabeltje verbonden is aan een registratie-toestel. Met de elektroden worden elektrische spanningen tussen de elektroden geregistreerd. Het resultaat wordt in de computer opgeslagen.
Doel van het onderzoek is het meten van de functie van de gevoelszenuw-banen. Om te kunnen meten, dienen wij u een serie lichte elektrische prikkels toe via de handen of voeten. Op uw hoofd en op uw lichaam krijgt u een aantal elektroden geplakt. De tijd die de prikkels nodig hebben om van uw handen of voeten uw hoofd te bereiken, zegt iets over de functie van uw zenuwstelsel.
Houdt u voor het onderzoek rekening met het volgende:
- Wij vragen u om de dag voor het onderzoek uw haar te wassen en daarna tot na het onderzoek geen lak of gel te gebruiken. Dit is nodig voor een goede geleiding via de elektroden. U kunt uw haar de dag tevoren wassen of op de dag van het onderzoek. Op het moment van het onderzoek moet uw haar wel droog zijn.
- Ook geen bodylotion of andere huidverzorgende middelen gebruiken op het lichaam.
- Het is fijn als de handen en/of voeten lekker warm zijn.
Het onderzoek duurt circa 1 uur.
U meldt zich op de afgesproken dag en tijd. De plek van aanmelden en de wachtkamer vindt u in de uitnodigingsbrief die u ontvangt. Een laborant(e) haalt u daar op en brengt u naar de onderzoekskamer en vraagt u eventueel in een kleedruimte uw kleren uit te doen; uw onderkleding kunt u aanhouden.
Daarna gaat u in de onderzoeksruimte op een onderzoeksbank liggen. De laborante legt een deken over u heen om warm te blijven. Bedoeling is om zo ontspannen mogelijk te liggen. Hierna plakt de laborante met een speciale lijm enkele elektroden op verschillende plaatsen op het lichaam, hoofd en rug en geeft u dan een serie lichte prikkels via uw handen of voeten. Dit geeft een tintelend gevoel. Het onderzoek doet geen pijn en is niet gevaarlijk.
Na afloop worden alle elektroden verwijderd en maakt de laborant uw haar zo goed mogelijk schoon.
Na het onderzoek kunt u naar huis. De uitslag bespreekt uw neuroloog met u tijdens uw eerstvolgende polikliniekbezoek.
Als u medicijnen gebruikt kunt u deze gewoon blijven gebruiken, tenzij uw neuroloog iets anders met u heeft afgesproken.
Vergeet u niet op de dag van het onderzoek uw Ommelander Ziekenhuis-patiëntenpas* mee te nemen. Heeft u nog geen patiëntenpas, dan kunt u deze laten maken bij de receptie in de centrale hal. Zorg dat u dan ook een geldig identiteitsbewijs en uw zorgpas meeneemt. U heeft de patiëntenpas nodig om u te kunnen aanmelden bij de aanmeldzuil.
*Wij gaan verhuizen! In het weekend van 30 juni 2018 gaan wij verhuizen naar Scheemda (Pastorieweg 1, 9679 BJ Scheemda). De huidige locaties in Delfzijl en Winschoten zullen dan sluiten. In ons nieuwe ziekenhuis in Scheemda maken wij geen gebruik meer van de patiëntenpas. Neemt u na 30 juni wel altijd een geldig identiteitsbewijs mee. |
Wij hopen dat wij u hiermee voldoende informatie hebben gegeven over het onderzoek dat binnenkort bij u plaatsvindt. Mochten er nog vragen zijn, dan kunt u deze voor het onderzoek aan de laborant stellen.
Voor dringende vragen kunt u contact opnemen met het Klant Contact Centrum van het Ommelander Ziekenhuis, telefoonnummer 088 - 066 1000.