Uitgebreid longfunctieonderzoek
De longarts heeft voor u een aantal longfunctieonderzoeken aangevraagd om te kunnen vaststellen hoe uw longen functioneren.
Bij longfunctieonderzoek wordt gemeten hoe uw longen functioneren. De onderzoeken zijn nodig om te achterhalen wat de oorzaken zijn van uw klachten (bijvoorbeeld benauwdheidsklachten en/of hoesten). De werking van de longen kan op verschillende manieren worden gemeten. De keuze van onderzoek hangt samen met de aard van de klachten en van de ziekten die daarbij mogelijk een rol spelen. Door een aantal onderzoeksmethodes te combineren komen we tot gericht longfunctieonderzoek.
Hieronder staat aangegeven welke onderzoeken bij u kunnen worden uitgevoerd:
- spirometrie/flowvolume
- reversibiliteit (na spirometrie) NB. longmedicatie staken! Zie hierna
- diffusiecapaciteit
- bodyplethysmografie
- kracht van de ademhalingsspieren (MIP/MEP).
Leest u de volgende instructies met betrekking tot medicijngebruik zorgvuldig!
U dient zelf te controleren welke medicatie u gebruikt , in onderstaande tabellen.
Indien reversibiliteit hierboven niet is aangekruist moet u uw (long)medicatie gewoon doorgebruiken.
Indien reversibiliteit wel is aangekruist moet u wel stoppen met uw (long)medicatie. Hierna staat aangegeven welke medicatie (en hoe lang van te voren) u moet staken voor het onderzoek.
12 uur van te voren staken:
48 uur van te voren staken:
168 uur (één week) van te voren staken:
Het is niet nodig om te stoppen met:
Indien uw medicatie niet genoemd staat of als u vragen heeft over uw medicatie kunt u contact opnemen met het volgende telefoonnummer: 088 – 066 1000 en vragen naar de afdeling Longgeneeskunde.
Let op: als uw eigen medicatie tussentijds gewijzigd is, bijvoorbeeld door de huisarts, geeft u dit dan zo spoedig mogelijk aan ons door.
Voor deze onderzoeken mag u gewoon eten en drinken. Maar neem liever geen zware maaltijd vlak voor het onderzoek.
Let op: drink vanaf 1 uur vóór het onderzoek geen koffie of thee meer. Rook dan ook niet meer.
Het is belangrijk dat u rustig en ontspannen aan het onderzoek begint. Kom daarom op tijd.
Een longfunctieanalist voert de onderzoeken uit. De onderzoeken zijn niet pijnlijk, maar kunnen wel vermoeiend zijn. Bij alle onderzoeken krijgt u een klemmetje op uw neus en een mondstuk in uw mond. Het klemmetje zorgt ervoor dat er geen lucht via de neus verloren gaat. Het mondstuk is verbonden aan een apparaat dat de metingen verricht. U kunt normaal door het mondstuk ademen.
Tijdens de metingen krijgt u van de longfunctieanalist instructies om bepaalde ademoefeningen uit te voeren (zoals ver in- en uitademen). Voor optimale resultaten is het belangrijk dat u de aanwijzingen van de analist zo goed mogelijk opvolgt.
Hieronder leggen we de diverse onderzoeken in het kort uit.
Dit onderzoek bestaat uit 2 delen. Bij het eerste deel meten we de inhoud van uw longen. De longfunctieanalist vraagt u om eerst rustig zo ver mogelijk uit te ademen, waarna u, ook rustig, zo diep mogelijk moet inademen.
Bij het tweede deel van het onderzoek meten we hoe snel u lucht kunt uit- en inademen. We vragen u om rustig zo diep mogelijk in te ademen. Daarna moet u zo snel en zo ver mogelijk uitademen en vervolgens weer zo snel en zo diep mogelijk inademen.
We herhalen deze metingen een aantal keren om een zo optimaal en betrouwbaar mogelijk resultaat te krijgen.
Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.
Als de arts wil weten hoe u op een bepaalde luchtwegverwijder reageert, dan dienen we deze luchtwegverwijder na het spirometrie-onderzoek toe. Vervolgens laten we dit 15 minuten inwerken. Daarna herhalen we de spirometrie nog een keer.
Het totale onderzoek duurt dan ongeveer 45 minuten.
Bij dit onderzoek meten we of de ingeademde zuurstof snel genoeg naar het bloed wordt getransporteerd. Voor deze meting vragen we u om rustig ver uit te ademen en zo diep mogelijk weer in te ademen. Dan houdt u uw adem 10 seconden vast en tenslotte ademt u snel en ver weer uit. Ook deze meting herhalen we een aantal keren om een zo optimaal en betrouwbaar mogelijk resultaat te krijgen.
Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.
Bij dit onderzoek meten we 2 dingen: de luchtwegweerstand en de totale longinhoud (en de onderverdeling daarvan).
Voor dit onderzoek neemt u plaats in een doorzichtige cabine: u kunt dus overal om u heen naar buiten kijken. We sluiten de deur, maar in geval van nood kunt u deze deur van binnenuit openen. U kunt de longfunctieanalist zien en via een intercom horen.
U gaat een aantal minuten rustig ademen door het mondstuk.
Dan komt er kortdurend een klepje voor het mondstuk dat het mondstuk even helemaal afsluit. Het is dan de bedoeling dat u tegen dit klepje in zachtjes blijft doorademen. Als hierna het klepje weer open is moet u zo diep mogelijk weer inademen.
Dit onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.
Zo nodig wordt dit onderzoek herhaald na het inademen van een luchtwegverwijdend medicijn.
Bij dit onderzoek meten we hoe groot de kracht is van uw in- en/of uitademingsspieren. Voor het meten van de kracht van de inademingsspieren moet u via het mondstuk rustig zo ver mogelijk uitademen, waarna u zo krachtig mogelijk moet inademen. Tijdens deze inademing wordt het mondstuk door een klep afgesloten, zodat we de kracht kunnen meten.
Het meten van de kracht van de uitademingsspieren werkt net andersom: eerst inademen en dan zo krachtig mogelijk tegen de klep uitademen. Daarbij plaatst u de handen op de wangen.
Ook deze meting herhalen we een aantal keren om een zo optimaal en betrouwbaar mogelijk resultaat te krijgen.
Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.
Eventuele risico’s heeft uw behandelend arts van tevoren met u besproken.
Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent over uw onderzoek. Heeft u hier na het lezen van deze tekst nog vragen over? Aarzel dan niet om deze aan de medewerkers van de Functieafdeling te stellen.
U bereikt de Functieafdeling via telefoonnummer 088 - 066 1000.