
- Gebruik ruim roomboter of (dieet)margarine.
- Gebruik ruim beleg op uw brood. Als u weinig of geen brood gebruikt, eet u dan een paar plakjes beleg apart. U kunt ook afwisselen met de wat vettere belegsoorten zoals paté, worstsoorten of volvette (smeer)kaas.
- Voeg extra suiker, honing of siroop toe waar mogelijk, maar pas op dat het niet te machtig of te zoet wordt en gaat tegenstaan.
- Kies voor volle zuivelproducten.
- In plaats van brood kunt u ook vla of pap eten. Daar kunt u suiker en wat ongeklopte slagroom bij doen. De slagroom kunt u beter niet kloppen omdat met kloppen veel lucht in de slagroom komt. Dat geeft u een vol gevoel.
- In plaats van brood kunt u ook een pasteitje eten, of gevulde broodjes zoals satébroodje of worstenbroodje, of pannenkoek.
- Neem regelmatig iets tussendoor; een plak cake, ontbijtkoek met boter, schaaltje vla of kwark, roomijs met slagroom en/of vruchtjes, blokjes kaas, Sultana of Evergreen, mueslireep, haring, gemengde noten, slaatje, Franse (room)kaas, pannenkoek, roombroodje, croissant of een saucijzenbroodje zijn voorbeelden van energierijke tussendoortjes.
Dranken
- Gebruik weinig water, thee en bouillon. Deze producten leveren geen energie en voedingsstoffen maar vullen wel uw maag.
- Gebruik bij voorkeur dubbeldrank of energierijke sportdrank.
- Gebruik volle melk en volle melkproducten.
- Chocolademelk, yoghurtdranken of milkshakes leveren veel energie.
- Gebruik zoveel mogelijk suiker in dranken of gerechten.
Warme maaltijd
- Gebruik liever geen soep voor de warme maaltijd, dit vult de maag, maar levert niet veel energie.
- Gebruik aardappelen in de vorm van puree. Daar kunt u room, extra boter of margarine aan toevoegen.
- Gebruik de groente het liefst in gekookte vorm in plaats van rauw, aangezien rauwe groenten snel een vol gevoel geven. U kunt een sausje/boter/room bij de gekookte groenten doen.
- Kies voor de vettere vlees- en/of vissoorten. Heeft u geen zin in warm vlees? Dan kunt u koude vleeswaren bij de warme maaltijd gebruiken zoals rosbief, rollade of ham. Of verwerk vlees in een salade.
- Kies voor het nagerecht voor bijvoorbeeld vla, pudding en pap of vruchten met slagroom. Vers fruit geeft snel een vol gevoel. Dit kunt u beter nemen in de vorm van vruchtensap.
Maak dagelijks ruim gebruik van eiwitrijke voedingsmiddelen, bijvoorbeeld:
- Melk en melkproducten zoals karnemelk, yoghurt, pap, vla, pudding, kwark, yoghurtdrank; eet/drink tenminste drie á vier porties of 500 ml zuivelproducten per dag.
- Kaas, smeerkaas, pindakaas; het advies is om in ieder geval twee plakken kaas per dag te eten.
- Vlees, vleeswaar, wild, gevogelte, vis, ei; tenminste 125 gram per dag wordt geadviseerd.
Ook plantaardige voedingsmiddelen als brood, noten, pinda’s bevatten veel eiwitten. De Gezondheidsraad adviseert in de richtlijnen goede voeding 15 gram noten per dag.
Aanvullende adviezen:
- Eet dunne sneetjes brood met eiwitrijk dubbel beleg.
- Neem een stukje/plakje kaas uit het vuistje, een augurk gerold in vleeswaren of een cracker met kaas.
Dieetproducten
Als het ondanks de bovengenoemde adviezen niet lukt om het gewicht en dus uw voedingstoestand op peil te houden, dan kunt u gebruik maken van dieetproducten. Bijvoorbeeld in de vorm van drinkvoeding, energierijk poeder, energierepen. Deze dieetproducten bevatten voedingstoffen, vitamines en mineralen. Drinkvoeding die naast energie ook eiwitten bevat, heeft de voorkeur. Er zijn veel verschillende soorten dieetproducten. De diëtist kan aan de hand van haar bevindingen bepalen welke voeding en/of preparaat het beste bij u past. Ook kan zij hiervoor een machtiging regelen. Er kan van u een eigen bijdrage worden gevraagd. Dit heeft te maken met het eigen risico, dat per jaar wordt vastgesteld.