Zwangerschapsjeuk
cholestase
In je zwangerschap kun je last krijgen van jeuk. Dit kan op een specifiek lichaamsdeel zijn zoals je buik, borsten of benen, maar ook kan je jeuk krijgen over je hele lichaam. De mate van jeuk wisselt per vrouw. De oorzaak van de jeuk kan verschillend zijn en wordt hieronder toegelicht.
Jeuk in je zwangerschap kan komen door:
- Rek van de huid; je buik groeit en je huid staat daardoor meer op spanning, daardoor wordt de huid droger en ontstaat er jeuk
- Betere doorbloeding van de huid; in je zwangerschap is je doorbloeding beter en daardoor zweet je wat sneller en heb je het sneller warm, dit kan jeuk veroorzaken
- PUPPP; dit staat voor pruritic urticarial papules and plaques of pregnancy. Je krijgt jeukende bultjes op je buik, dit noemen we galbulten. Dit kan zich verder uitbreiden over je lijf, maar niet op je gezicht.
- Galstuwing; dit komt doordat het vervoer van gal in de lever te langzaam is geworden, hierdoor komt galzuren in je bloedbaan terecht. Dit kan hevige jeuk geven in het laatste trimester van je zwangerschap. De jeuk zit voornamelijk op handpalmen of voetzolen, maar kan zich wederom verder uitbreiden. Galstuwing is voor jou erg vervelend, maar geeft geen risico, maar bij veel galstuwing is dit wel een risico voor de baby.
Daarnaast kan het zijn dat er vroeg in de zwangerschap jeuk ontstaat, vaak gaat het hierbij om een vorm van atopisch eczeem. Hierbij zie je roodheid, schilfers, bultjes of korstjes. Doordat de weerstand in de zwangerschap verandert kan eczeem ontstaan of terug komen. Dit is niet schadelijk voor jou of de baby.
- Probeer niet te krabben, het wordt hierdoor vaak erger.
- Houd je buik vet, door deze met een vette crème in te smeren. Gebruik liever geen shampoo of zeep, een olie daarentegen kan juist voedend zijn. Droog je huid voorzichtig met een deppende beweging in plaats van te wrijven. Douche of badder niet te heet, heet water droogt de huid meer uit
- Drink voldoende water per dag, minimaal 1,5 liter
- Mentholgel, mentholzalf of mentholpoeder werkt verkoelend, hierdoor neemt de jeuk (tijdelijk) af
- Draag katoenen, soepele kleding en gebruik katoenen lakens
- Neutrale wasmiddel kan helpen
Als de jeuk toeneemt, huidproblemen geeft, hevige jeuk op handpalmen en/of voetzolen of over je gehele lichaam, neem dan contact op met je verloskundige. Door middel van een bloedonderzoek wordt galstuwing aangetoond, dit wordt ook cholestase genoemd. Wij spreken van cholestase als je galzuren boven de 10 umol/l zijn. Galzuren komt terecht in jouw bloedbaan hierdoor komt het via de placenta bij de baby. Hoe hoger de galzuren hoe groter het risico voor de baby. Er is een verhoogde kans dat de baby poept in het vruchtwater, te vroeg geboren wordt of in de buik overlijdt. Daarom is dit een reden om verdere controles in het ziekenhuis te laten verlopen. Jouw bloedwaarde worden regelmatig gecontroleerd. In eerste instantie zal de behandeling gestart worden met crèmes tegen de jeuk en in sommige gevallen is het nodig om medicatie te starten tegen de jeuk. Dit zijn tabletten, Ursochol, de dosering wordt aangepast op je lichaamsgewicht. Deze medicatie kan de jeuk verminderen, vaak krijg je ook minder galzuren in het bloed. Door gebruik van deze medicatie zijn bloedwaarden hierna niet meer betrouwbaar te meten. Mocht dit niet helpen zijn er nog een aantal alternatieven. In het geval van medicatiegebruik of indien de waarde erg verhoogd is, is dit een reden om de bevalling in te leiden vanaf 37 zwangerschapsweken. In alle gevallen is het niet wenselijk langer dan 40 weken zwanger te zijn bij een bewezen zwangerschapscholestase in verband met de eerder vernoemde risico’s voor de baby.
Na de bevalling zal de jeuk binnen een paar dagen verdwijnen. Indien je medicatie gebruikte mag je hier na de bevalling mee stoppen. Borstvoeding is veilig om te geven. Er is een verhoogd risico (1 op 6) om zwangerschapscholestase opnieuw te krijgen tijdens een eventuele volgende zwangerschap. Als je een anticonceptiepil gaat gebruiken, geeft dit een verhoogde kans op cholestase. Dit komt door de hormonen in de anticonceptiepil.
Bron: www.degynaecoloog.nl