Echospreekuur Reumatologie
Op ons echospreekuur voor reumatologiepatiënten onderzoeken wij gewrichten. Dit doen wij met behulp van een echografie. Tijdens de echografie brengen wij gewrichten in beeld door gebruik te maken van geluidsgolven. We gebruiken dus geen röntgenstralen.
Voor wie is het echospreekuur Reumatologie?
Dit spreekuur is voor patiënten die onder behandeling staan op de polikliniek Reumatologie. De reumatoloog of verpleegkundig specialist reumatologie verwijst u door naar dit spreekuur.
Wie helpen u tijdens het echospreekuur Reumatologie?
Tijdens het spreekuur onderzoekt de reumatoloog u.
Gang van zaken bij het echospreekuur Reumatologie
Een echografie maakt een afbeelding van uw gewrichten. Dit gebeurt met behulp van geluidsgolven. De reumatoloog smeert uw te onderzoeken lichaamsdeel in met wat gel. Daarna schuift hij een klein apparaatje (de zogenoemde transducer) over het gewricht heen en weer. De transducer zendt en ontvangt geluidsgolven. Hierdoor is uw gewricht af te beelden op een beeldscherm. Het onderzoek is niet pijnlijk en duurt ongeveer 15 minuten.
Op de echografie ziet u (in vergelijking met een röntgenfoto) niet alleen botten, maar vooral de weke delen (pezen, spieren, slijmbeurzen) van uw gewricht. Ook ziet u eventuele ontstekingsvocht in uw gewrichten.
Laat de echografie een ontsteking zien? Dan kan de reumatoloog gelijk een zogenoemde echogeleide punctie/injectie doen. Dit is een combinatie van een echografie en een punctie/injectie. Dit is nodig voor verder onderzoek of voor uw behandeling. De reumatoloog zal u tijdens het spreekuur uitleggen hoe de punctie/injectie in zijn werk gaat.