Als u last heeft van overgangsklachten kunt u terecht bij de Overgangspolikliniek. Deze polikliniek is een onderdeel van het specialisme Gynaecologie.

Overgangsklachten

De meeste vrouwen komen in de overgang tussen 45 en 55 jaar. Overgangsklachten worden veroorzaakt door schommelingen van de hoeveelheid oestrogeen in het bloed. Veel klachten als bijvoorbeeld migraine kunnen tijdens de overgang erger worden. Veel vrouwen ervaren verschillende symptomen zoals opvliegers, nachtzweten, hartkloppingen, stemmingswisselingen, slaapproblemen, stress, spier- en gewrichtspijn. Maar er zijn veel meer mogelijke klachten. Lang niet altijd worden deze herkend als overgangsklachten, terwijl ze dat wel kunnen zijn.

Verpleegkundig overgangsconsulent

De verpleegkundig overgangsconsulent kan vrouwen helpen bij overgangsklachten. De overgangsconsulent is gespecialiseerd in (psychologische) ondersteuning van vrouwen tijdens de overgang en geeft persoonlijk advies op maat. Wat veel vrouwen niet weten, is dat met de juiste kennis veel te doen valt aan overgangsklachten. De overgangsconsulent van het Ommelander Ziekenhuis is aangesloten bij de beroepsvereniging voor VVOC (Vereniging Verpleegkundig Overgangsconsulenten).

Wie helpen u op de overgangspolikliniek?

Het overgangsteam neemt graag de tijd voor u. Het team bestaat uit overgangsconsulent Patricia Boer en gynaecologen Helen Dassen, Elsbeth Dul, Maaike Dijkstra en Babet Latour - Lamers. Het team is gespecialiseerd in onderzoek en behandelingen gedurende de overgang. De verpleegkundig overgangsconsulent begeleidt u gedurende het hele traject. Zij is ook de schakel tussen u en de gynaecoloog.

Hoe maak ik een afspraak bij de overgangspolikliniek?

Uw huisarts verwijst u door naar onze polikliniek. Vervolgens wordt er door de overgangspolikliniek een afspraak ingepland. Het is dus niet nodig om zelf telefonisch contact op te nemen met de overgangspolikliniek. Bij de afspraak krijgt u ook een vragenlijst toegestuurd. Deze vragenlijst kunt u thuis alvast invullen en meenemen naar de eerste afspraak.

Eerste afspraak

Uw eerste afspraak vindt plaats bij de verpleegkundig overgangsconsulent. Om uw overgangsklachten te onderzoeken, bespreken we de vragenlijst die u van tevoren heeft ingevuld. Op basis van deze lijst inventariseren we welke klachten u heeft en de ernst van deze klachten. Deze afspraak duurt ongeveer een uur. U heeft een gesprek met de overgangsconsulent en daarna met de gynaecoloog.

Aanvullend onderzoek

In bepaalde situaties kan er aanleiding zijn om aanvullend onderzoek te doen of door te verwijzen naar andere specialisten. Dit wordt tijdens de eerste afspraak besproken.

Behandelplan

Naar aanleiding van de eerste afspraak en het (eventueel aanvullende) onderzoek stellen we een individueel behandelplan op dat past bij uw klachten. De overgangsconsulent neemt dit behandelplan met u door, zodat u hier zelf mee aan de slag kunt. Na een aantal weken volgt een telefonische afspraak met de overgangsconsulent en na drie maanden een evaluatie van de behandeling.

Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback