Meer informatie over Dermatologie
Dermatologie betekent ‘huidgeneeskunde’. Onze dermatologen onderzoeken en behandelen huidaandoeningen, zoals psoriasis, eczeem en huidkanker. Ze onderzoeken en behandelen ook spataderen of open benen. Dit zijn huidziekten die het gevolg zijn van aderen die niet goed functioneren. Je noemt dit onderdeel van Dermatologie flebologie. Bij de behandeling van spataderen werken onze dermatologen nauw samen met onze vaatchirurgen. Tenslotte kunnen ook mensen met seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s), haar- en nagelafwijkingen en allergologische aandoeningen bij de dermatoloog terecht.
Gang van zaken bij Dermatologie
Uw huisarts of specialist verwijst u door naar de dermatoloog (huidarts).
Tijdens uw bezoek aan de polikliniek Dermatologie bespreekt u samen met de dermatoloog wat uw klachten zijn. De dermatoloog onderzoekt ook uw huid of wond. Soms is het nodig om aanvullend onderzoek te verrichten. Bijvoorbeeld bloedafname of een huidbiopt. Sommige onderzoeken kunnen direct plaatsvinden. U loopt dan bijvoorbeeld naar het Medisch Laboratorium (Certe). Soms moet u een afspraak maken voor aanvullend onderzoek. U krijgt dan ook een nieuwe afspraak op de polikliniek Dermatologie, om de uitslagen te bespreken De medisch assistent Dermatologie helpt u bij het maken van uw afspraken.
Als de dermatoloog weet wat er aan de hand is, bespreken jullie samen wat uw behandelopties zijn. Dit kan medicatie zijn maar ook een (chirurgische) ingreep of een specifieke dermatologische behandeling.
TeleDermatologie via uw huisarts
Onze dermatologen zijn ook actief met TeleDermatologie. Bij TeleDermatologie maakt uw huisarts een digitale foto van uw huidafwijking. Deze foto’s stuurt hij samen met een vragenlijst via een beveiligde verbinding naar onze dermatologen op. De dermatoloog geeft vervolgens binnen 1 werkdag antwoord met een waarschijnlijkheidsdiagnose en behandeladvies. Soms kan de huisarts de huidaandoening dan zelf behandelen. U hoeft dan niet voor een behandeling naar de dermatoloog.
Mohs’ chirurgie: een kort lijntje met het UMCG
Patiënten met bepaalde vormen van huidkanker in het gezicht kunnen door onze dermatologen doorverwezen worden naar het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) voor Mohs’ chirurgie. Deze techniek wordt in slechts enkele centra in Nederland toegepast. Onze dermatoloog Dr. J. R. Spoo (Julia) werkt ook in het UMCG. Hier voert zij Mohs’ chirurgie uit. Lees meer over Mohs’ chirurgie.