De afdeling Medische Psychologie biedt ondersteuning aan patiënten van alle leeftijden in bijzondere en moeilijke omstandigheden. Lichamelijke klachten, ziekte en medische behandelingen zijn vaak een belasting voor de patiënt en de direct betrokkenen. Ook komt het voor dat persoonlijke problemen de lichamelijke klachten mede beïnvloeden. 

Voorbeelden van klachten waarmee u bij de afdeling Medische Psychologie terecht kan, zijn:

  • Verwerkingsproblemen als gevolg van een ziekte, operatie, of andere ingrijpende gebeurtenis;
  • Moeite met het omgaan met een chronische aandoening, zoals COPD, diabetes of hartfalen;
  • Moeite met het omgaan met aanhoudende lichamelijke klachten, zoals hoofd of buikpijn, zonder aanwijsbare oorzaak;
  • Symptomen die wijzen op een achteruitgang van denken, geheugen of concentratie;
  • Problemen in de ontwikkeling bij kinderen, zoals emotionele of gedragsproblemen. 

Gang van zaken bij Medische Psychologie 


Verwijzing

De behandelend arts in het ziekenhuis kan u naar de afdeling Medische Psychologie verwijzen. U kunt dit ook zelf bij uw arts in het Ommelander Ziekenhuis aanvragen. U zult vervolgens worden uitgenodigd voor een intakegesprek bij één van de psychologen. De psychologen werken zowel op de polikliniek als op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis. Naast psychologen zijn er ook psychodiagnostisch medewerkers op de afdeling werkzaam. Zij zijn gespecialiseerd in het afnemen van psychologisch onderzoek. U kunt ook een afspraak met één van hen hebben. 

Intakegesprek

In het eerste gesprek bespreekt de psycholoog uw klachten en andere belangrijke zaken met u. Daarnaast kan ook een gesprek plaatsvinden met uw partner, een familielid of een andere direct betrokkene. Zo nodig kan de  psycholoog een psychologisch onderzoek voorstellen. Dit is een hulpmiddel om uw klachten verder in kaart te brengen.

Psychologisch onderzoek

Tijdens het psychologisch onderzoek worden testen en/of vragenlijsten afgenomen, bijvoorbeeld om uw klachten te onderzoeken of om uw geheugen en concentratie te toetsen. Meestal wordt het onderzoek uitgevoerd door de psychodiagnostisch medewerker. Na afloop ontvangt u een uitnodiging voor een gesprek met de psycholoog om de uitslag te bespreken. Soms is het voldoende te weten waardoor de klachten veroorzaakt worden. In andere gevallen is een behandeling van de klachten nodig.

Behandeling

De psycholoog stelt in overleg met u een behandelplan op. Behandeling is meestal gericht op klachtenvermindering of het leren omgaan met de klachten. Samen met u maakt de psycholoog een keuze uit de verschillende behandelmethoden, die veelal uit de cognitieve gedragstherapie komen. Als aanvulling kan gebruik worden gemaakt van behandeling via e-health

Soms is er een doorverwijzing naar een andere hulpverlener nodig, omdat de behandeling beter buiten het ziekenhuis kan plaatsvinden.

Samenwerking met andere afdelingen

De afdeling Medische Psychologie werkt samen met verschillende afdelingen. Hierbij kan de psycholoog samen met andere behandelaars deelnemen aan de intake, behandeling en besprekingen. U kunt ons onder andere tegenkomen op de: 

Tot slot kunt u ons zo nodig tegenkomen tijdens een opname in het ziekenhuis. Er is onder meer een samenwerking met Cardiologie, Interne Geneeskunde, Kindergeneeskunde, Ouder Kind Zorg, Neurologie en Oncologie.

Meer informatie