Natuurlijke keizersnede
('gentle sectio')
In ons ziekenhuis is het mogelijk om een natuurlijke keizersnede te krijgen vanaf 37 weken zwangerschap. Bij een natuurlijke keizersnede wordt uw kind na de geboorte bij u op de buik gelegd. Dit is alleen mogelijk als de conditie van u en uw kind goed is.
Het streven is om u en uw kind niet te scheiden na de geboorte, tenzij medisch ingrijpen noodzakelijk is. Voor de hechting is het van belang dat het eerste huid-op-huidcontact tussen moeder en kind zo snel mogelijk na de geboorte plaatsvindt. Het hoofdje zal langzaam geboren worden. U kunt de geboorte zo zelf zien. Als het kindje een goede start heeft, komt uw kindje gelijk bij u te liggen. Soms wordt het kindje kort meegenomen. Het kan zijn dat hij nog wat extra hulp nodig heeft, bijvoorbeeld bij de ademhaling. Ook kan het zijn dat de kinderarts de baby nog even wil nakijken. Vervolgens zal het kindje, als alles goed gaat, alsnog bij u te komen liggen.
Een natuurlijke keizersnede kan bij een geplande keizersnede en bij een spoedkeizersnede, afhankelijk van de verdoving die u krijgt. Er kan een indicatie zijn dat een natuurlijke keizersnede niet mogelijk is, dit is afhankelijk van de conditie van moeder en/of kind. Voor de rest gaat de natuurlijke keizersnede hetzelfde als een normale keizersnede.
Als de keizersnede klaar is (ongeveer een half uur na de geboorte van uw kind), gaat u naar de uitslaapkamer op de operatieafdeling. In principe blijft uw kindje de hele tijd bij u. U mag de uitslaapkamer verlaten wanneer uw vitale functies (bloeddruk, pols enzovoort) in orde zijn en de pijn onder controle is.
Partner aanwezig
Uw partner kan bij de keizersnede aanwezig zijn. Soms is dit echter niet mogelijk, bijvoorbeeld bij een spoedkeizersnede of algehele narcose. Dit hangt af van de situatie en de mate van spoed.
Fotograferen en filmen tijdens de bevalling
Een geboorte is een speciaal moment. Aanstaande ouders willen dit graag vastleggen. Er kunnen foto's gemaakt worden tijdens de keizersnede. Een medewerker van de OK kan deze foto’s (met een eigen toestel) voor u maken. Er zijn ook overeenkomsten met verschillende professionele geboortefotografen afgesloten, namelijk met:
Zij hebben toegang tot de operatiekamer om bij keizersnedes het bijzondere moment van de geboorte vast te leggen. Vraag gerust uw klinisch verloskundige of gynaecoloog voor meer informatie over dit onderwerp.
Om de privacy van artsen, klinisch verloskundigen en verpleegkundigen te beschermen is het niet toegestaan om hen te filmen en/of fotograferen zonder hun toestemming. Ook mogen medewerkers tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden geen hinder hiervan ondervinden.