Geestelijke verzorging in het Ommelander Ziekenhuis
Als u ziek bent, kan daardoor veel veranderen in uw eigen leven en dat van de mensen om u heen. Wat eerst vanzelfsprekend leek, is dat zomaar ineens niet meer. U kunt zich alleen voelen, onrustig, kwetsbaar. Misschien staat uw leven even stil. Met een geestelijk verzorger praten kan, juist als u ziek bent, ruimte, rust, kracht of nieuwe moed geven.
Wat doet een geestelijk verzorger?
Een geestelijk verzorger helpt bij levensvragen die kunnen opkomen als u ziek bent. Hij of zij heeft oog en oor voor wat u op dit moment bezighoudt. Voor wat alles voor u betekent. In gesprek met een geestelijk verzorger kunt u ontdekken wat voor u belangrijk en de moeite waard is. We ontdekken samen waar u behoefte aan hebt. Een luisterend oor, stilte of een ritueel.
Waar het bijvoorbeeld over kan gaan:
- Het lijkt me fijn om mijn levensverhaal aan iemand te vertellen
- Ik heb behoefte aan rust en ruimte
- Het houdt me bezig waarom míj dit overkomt
- Ik weet het even niet meer en voel me moedeloos
- Het lijkt me goed om even met iemand anders te praten dan mijn familie of behandelaar
- Ik weet niet meer wat de zin van mijn leven nu nog is
- Het houdt me bezig wat ik nu aan mijn geloof kan hebben
- Ik voel me dankbaar en wil dat graag met iemand delen
- Het zou me goed doen om te bidden
- Ik ben boos en wil daar graag over praten
- Ik heb behoefte aan een goed gedicht of een goede mop
- Het lijkt me goed om met iemand te praten over een lastige beslissing die ik moet nemen
- Ik heb slecht nieuws gehad en voel me alleen
- Enzovoorts …
In het gesprek is er alle ruimte om te zeggen wat u maar wilt zeggen, om te verkennen en hardop te denken. Óf om samen gewoon stil te zijn. Een geestelijk verzorger heeft een geheimhoudingsplicht en rapporteert niet over de inhoud van een gesprek. De inhoud van een gesprek met een geestelijk verzorger blijft vertrouwelijk.
Voor iedereen
Een geestelijk verzorger is er voor iedereen, ongeacht iemands achtergrond. In het contact staat uw eigen visie op het leven centraal.
Het gesprek kan, wanneer nodig, ook in een andere taal worden gevoerd: Engels, Duits, Deens, Russisch en Fries. (Oekraïens, Zweeds en Noors wordt goed verstaan.)
Hoe werkt het?
Als patiënt van het Ommelander Ziekenhuis kunt u om een gesprek met een geestelijk verzorger vragen. Een verwijzing is niet nodig. De verpleegkundige of uw behandelaar kan dit voor u regelen. U kunt ook zelf tijdens uw opname een afspraak maken door te bellen naar het Klantcontactcentrum. U bereikt het Klantcontactcentrum via telefoonnummer: 088 066 1000.
Een eerste gesprek
In het eerste gesprek maakt u kennis met de geestelijk verzorger en onderzoekt u samen wat de geestelijk verzorger voor u kan betekenen. Soms heeft u genoeg aan één gesprek, maar u kunt ook een nieuwe afspraak maken. De gesprekken zijn vaak op de verpleegafdeling, maar soms ook in een andere ruimte. Dat hangt af van uw situatie en wensen.
Stilteruimte
Op de begane grond tegenover de apotheek en naast de balie van de Huisartsenpost is de stilteruimte van het Ommelander Ziekenhuis. Daar is ruimte om even stil te zijn, rustig te zitten, iets te lezen, te bidden of te mediteren. Wat maar bij u past. Ook kunt u er een kaarsje aansteken. De stilteruimte is dag en nacht open. Iedereen is er welkom.
Hoe krijg ik contact?
U kunt de geestelijk verzorger van het Ommelander Ziekenhuis bellen via het Klantcontactcentrum. U bereikt het Klantcontactcentrum via telefoonnummer: 088 066 1000.
3
goede vragen
Voor bij de dokter
Lees meer
?
?
?