PGO’s bij steeds meer ziekenhuizen en zorginstellingen in Groningen te gebruiken
Noordelijke ziekenhuizen starten samen voorlichtingscampagne
Wat als u voortaan uw gezondheidsgegevens van meerdere zorgverleners in één app kunt bekijken? Bij de meeste huisartsen en ziekenhuizen in de drie noordelijke provincies kan dat vanaf dit voorjaar. Daarom starten negen noordelijke ziekenhuizen - waaronder drie in Groningen- deze week samen een campagne om zoveel mogelijk zorggebruikers bewust te maken van de huidige en toekomstige voordelen van een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO).
Noordelijke ziekenhuizen starten gezamenlijke campagne
Deze week starten de Noordelijke ziekenhuizen (Groningen, Friesland en Drenthe) met een gezamenlijke PGO-campagne richting hun patiënten. Daarmee hopen ze zoveel mogelijk zorggebruikers bewust te maken van de huidige en toekomstige voordelen van een PGO — en zo een boost te geven aan het aantal gebruikers dat hun ziekenhuisgegevens en -documenten ophaalt via een PGO.
Verschil tussen een PGO en een portaal van mijn ziekenhuis of huisarts
Een patiëntportaal is een app of een website van uw ziekenhuis of huisarts. In het portaal van het ziekenhuis staan bijvoorbeeld alleen de gegevens die het ziekenhuis van u heeft. En de gegevens van de huisarts staan alleen in het portaal van de huisarts. In een PGO kunt u de medische gegevens van de huisarts en van het ziekenhuis verzamelen op één plek. U hoeft dan dus niet meer in verschillende portalen te kijken. U kunt ook zelf gezondheidsgegevens in uw eigen PGO zetten. Bijvoorbeeld uw bloeddruk of uw gewicht.
Steeds meer zorgverleners doen mee, ook in Groningen
Bij zorgverleners met een MedMij-label kunnen mensen hun PGO gebruiken. Dit label betekent dat de zorgverlener veilig medische gegevens uitwisselt met een PGO. Bijna alle huisartsen in Nederland hebben het MedMij-label. Daar kunt u uw PGO gebruiken om het advies van uw huisarts nog eens te lezen. Of de uitslag van een onderzoek. Ook andere zorgverleners, zoals ziekenhuizen en ggz-instellingen, sluiten zich één voor één aan. Voor Groningen geldt dat bijvoorbeeld voor het Universitair Medisch Centrum Groningen, het Martini Ziekenhuis en het Ommelander Ziekenhuis.
De campagne is mede mogelijk gemaakt door PGO Netwerk Noord. Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door: Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN), de EU en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Stichting De Friesland, Provincie Fryslân, Provincie Drenthe, Gemeente Groningen, Gemeente Leeuwarden, Gemeente Smallingerland.
Meer informatie over PGO’s in Noord-Nederland is te vinden op: https://www.pgo.nl/noord-nederland/
Nieuwsoverzicht