Kim Speelman: “Als gipsverbandmeester kun je in een korte tijd veel voor de patiënt betekenen”
Op de gipskamer in het Ommelander Ziekenhuis werken vijf gipsverbandmeesters. Kim Speelman (27) is één van hen en vertelt over het reilen en zeilen op de gipskamer.
“Sinds maart 2021 werk ik als gipsverbandmeester in het Ommelander Ziekenhuis. Daarvoor liep ik tijdens mijn opleiding tot gipsverbandmeester anderhalf jaar stage op de gipskamer in het ziekenhuis. Het leuke aan het werk als gipsverbandmeester in een streekziekenhuis, zoals het Ommelander Ziekenhuis, is dat je heel zelfstandig mag en kunt werken. Je krijgt veel verantwoordelijkheden en je wordt overal bij betrokken. Dat spreekt me aan”, vertelt Kim. “Daarnaast werk je op de gipskamer met veel verschillende afdelingen samen. Denk bijvoorbeeld aan de afdelingen chirurgie en orthopedie. De samenwerking met de verschillende artsen is in ons ziekenhuis heel prettig.”
Geen dag is hetzelfde
“We hoeven ons op de gipskamer niet te vervelen. We weten ’s ochtends nooit exact hoe de dag eruit gaat zien. Een deel van de dag bestaat uit geplande afspraken met patiënten, maar een ander deel van de patiënten komt via de röntgenafdeling of via de huisarts bij ons terecht. Het kan daarom voorkomen dat een patiënt met een geplande afspraak iets langer moet wachten, omdat we eerst een patiënt met spoed moeten helpen”, legt Kim uit. “De acute zorg vind ik het allerleukst, je helpt patiënten dan gelijk met hun klachten.”
Werk van betekenis
“Als gipsverbandmeester kun je in een korte tijd veel voor de patiënt betekenen”, vervolgt Kim haar verhaal. “Gemiddeld zit een patiënt niet langer dan een half uur bij ons in de behandelstoel. Polsfracturen, enkelfracturen en vingerletsels zien we vooral veel voorbij komen. Veel patiënten zien we maar een paar keer, maar we zien ze wel van het begin tot het eind. We zetten bijvoorbeeld de pols, voeren de controles uit en later verwijderen we het gips. Ons doel is om patiënten uiteindelijk tevreden en zonder gips weer naar huis te laten gaan.”
Drukker bij gladheid
De drukte op de gipskamer wordt onder andere bepaald door de weersomstandigheden. Kim vertelt: “Wanneer de herfst zijn intrede doet en de bladeren van de bomen vallen, vallen er meer mensen van de fiets. Dit zien we meteen terug in de gipskamer. En wanneer mensen op natuurijs kunnen schaatsen, zien we veel schaatsers in onze stoel. Dan hebben we het echt heel druk. Soms springen we dan ook bij op de Spoed Eisende Hulp in de avonden of in de weekenden.”
Creatieve gipsen
Is het een keer iets minder druk op de gipskamer, dan leven Kim en haar collega’s zich uit op de meest creatieve gipsen. Kim vertelt: “We vinden het erg leuk om creatief bezig te zijn. We hebben al verschillende creatieve gipsen gezet, denk bijvoorbeeld aan FC Groningen-gips of gips met een unicorn-ontwerp. En in de kerstperiode zetten we mooie kerstgipsen. Dat is toch echt wel mijn favoriete tijd van het jaar. Samen met de andere gipsverbandmeesters halen we mooie kerstdecoratie in huis, zodat we onze patiënten van een feestelijk gips kunnen voorzien. We maken bijvoorbeeld strikken van overgebleven gips en plakken kerstversieringen op het gips, zoals kerstbomen en sneeuwpoppen. Dit jaar hebben we voor het eerst ook nepsneeuw. We worden er zelf enthousiast van en de meeste patiënten vinden het ook superleuk”, sluit Kim af.
Nieuwsgierig geworden naar de creatieve gipsen van Kim en haar collega’s? Bekijk de creaties op de Instagrampagina van de gipskamer (@ozggipskamer).
Nieuwsoverzicht