Is er een levensbedreigende situatie?

Bel 112 (dit nummer is ook bereikbaar als uw beltegoed op is)

Tijdens kantoortijden spoedzorg nodig?

Bel uw huisarts (of vervanger)
Uw huisarts verwijst u wanneer nodig door naar onze Spoedeisende Hulp (SEH).

Buiten kantoortijden spoedzorg nodig?

Neem contact op met de huisartsenspoedpost (Doktersdienst Groningen) via www.doktersdienstgroningen.nl.

Eerst bellen

Overleg eerst met deskundigen wat u het beste kunt doen. Bel daarom uw huisarts en bespreek uw situatie. Zo wordt duidelijk welke zorg het best bij uw situatie past. Dit kan een zelfzorgadvies zijn, een bezoek aan de huisarts of huisartsenspoedpost, een rechtstreekse verwijzing naar het ziekenhuis of de inzet van een ambulance in mogelijk levensbedreigende situaties.​

Goed om te weten:
Huisartsenzorg valt buiten het eigen risico van uw zorgverzekering. Beoordeling van uw zorgvraag door de huisarts of huisartsenpost, kan dus ook voorkomen dat u onnodig kosten maakt. Voor behandeling op de Spoedeisende Hulp wordt namelijk wel aanspraak op uw eigen risico van uw zorgverzekering gemaakt. 


Bron: De mensen van de ambulance

Als u belt met 112 krijgt u een centralist van de meldkamer aan de lijn. De centralist is het eerste aanspreekpunt in de hulpverlening. Hij geeft u telefonisch de eerste hulpinstructies. Het is belangrijk dat u deze instructies volgt. De centralist beslist of er met spoed een ambulance nodig is. Is dit het geval dan gebruikt de ambulance zwaailampen en sirene. De ambulance vertrekt direct en komt zo snel als mogelijk naar u toe. Voor de provincie Groningen regelt Ambulancezorg Groningen het ambulancevervoer. De ambulance brengt u naar het ziekenhuis. Daar wordt u overgedragen aan de medewerkers van onze Spoedeisende Hulp.

Wat gebeurt er als er geen ambulance nodig is volgens 112?

Uw telefoontje naar 112 komt binnen bij de meldkamer in Drachten. De meldkamer regelt de inzet van alle ambulances in Noord Nederland. Het kan zijn dat de inzet van een ambulance niet nodig is. In dat geval verwijst de meldkamer u door naar uw eigen huisarts (overdag) of Doktersdienst Groningen (avond, nacht, tijdens het weekend of tijdens feestdagen). Er is een huisartsenspoedpost van Doktersdienst Groningen in ons ziekenhuis in Scheemda.

Is er geen sprake van een levensbedreigende situatie, maar heeft u wel het idee dat medische zorgvraag niet kan wachten tot uw eigen huisarts er weer is? Neem dan - in de avond, nacht, tijdens het weekend of tijdens feestdagen – contact op met de huisartsenspoedpost van Doktersdienst Groningen. Dit kan via www.doktersdienstgroningen.nl.

Overleg eerst met deskundigen wat u het beste kunt doen, voordat u zelf naar de Spoedeisende Hulp komt. Bel daarom uw huisarts of de huisartsenspoedpost (Doktersdienst Groningen: 0900 - 9229) en bespreek uw situatie. Zo wordt duidelijk welke zorg het best bij uw situatie past. Wanneer u het beste naar de Spoedeisende Hulp kunt komen, krijgt u een verwijzing.

Goed om te weten:

Huisartsenzorg valt buiten het eigen risico van uw zorgverzekering. Beoordeling van uw zorgvraag door de huisarts of huisartsenpost, kan dus ook voorkomen dat u onnodig kosten maakt. Voor behandeling op de Spoedeisende Hulp wordt namelijk wel aanspraak op uw eigen risico van uw zorgverzekering gemaakt. Lees meer over kosten ziekenhuiszorg.

Deze tekst is opgesteld in samenwerking met Doktersdienst Groningen en Ambulancezorg
Groningen.


Is met de informatie op deze pagina uw vraag beantwoord?
Wilt u ons helpen deze pagina te verbeteren?

Bedank voor het insturen van uw feedback