Spreekuur babyconsulent
Het spreekuur bij de verpleegkundig babyconsulent is bedoeld voor ouders en verzorgers van onrustige baby’s. Bijvoorbeeld baby’s met slaap- of voedingsproblemen, darmklachten of baby’s die veel spugen en refluxklachten hebben. Ook baby’s die veel huilen en ontregeld zijn kunnen terecht bij de verpleegkundig babyconsulent. Het spreekuur is tevens voor ouders/verzorgers van baby’s die om verschillende redenen zijn opgenomen in ons ziekenhuis.
De verwijzing
Een baby wordt eerst gezien door een huisarts of de arts van het consultatiebureau. Deze kan verwijzen naar ons ziekenhuis. De kinderarts ziet de baby altijd eerst. Wanneer lichamelijke problemen uitgesloten zijn, komt de baby bij verpleegkundig babyconsulent Lisanne Wesselink of Beja de Gries - Noordenbos.
Onrust
Baby’s kunnen na de bevalling veel huilen en onrustig zijn. Een baby kan ook na een aantal weken onrustig worden, ondanks dat de kraamperiode heel ontspannen is verlopen. Een onrustige baby kan veel energie kosten waardoor het hele gezin soms ontregeld raakt en er twijfel, onzekerheid en spanning ontstaat. Baby’s die veel huilen zijn over het algemeen erg actief, onrustig, over-beweeglijk, schrikachtig en snel geprikkeld. Een prikkelbare baby raakt sneller vermoeid waardoor hij slechter slaapt, meer huilt en nog vermoeider raakt. De lichamelijke problemen zorgen ervoor dat een baby in een vicieuze cirkel terechtkomt.
Veelvoorkomende vragen
Ouders vragen zich vaak af waarom hun baby onrustig is en niet lekker in z’n vel zit. Waarom de baby huilt, of ze hun baby moeten laten huilen en waarom hun baby niet wil slapen. De verpleegkundig babyconsulente helpt om de lichaamstaal van de baby beter te leren begrijpen. Zodat ouders weten wat de behoeften van de baby zijn en weten hoe ze met een onrustige baby om kunnen gaan. En zo weer meer vertrouwen op hun intuïtie.
Factoren die van invloed kunnen zijn
De babyconsulente kijkt samen met de ouders welke factoren van invloed zijn op het gedrag van hun baby. De babyconsulent analyseert de problemen, het gedrag, de ontwikkeling en de communicatie van de baby. Door onder andere theoretische onderbouwing leren ouders de lichamelijke problemen en het gedrag van de baby kennen en leren hoe ze hun baby het beste kunnen ondersteunen.
Babymassage
Babymassage is onder andere bevorderlijk voor de bloedsomloop, spierontwikkeling, weerstand en het hechtingsproces van de baby. Babymassage kan ook zorgen voor ontspanning en kan ervoor zorgen dat de baby beter slaapt en darmkrampen helpen verminderen. Wanneer een ouder door een opname veel tijd gemist heeft, is het fijn om contact met elkaar te ervaren; oogcontact en lichaamscontact. Dit draagt bij aan een positieve hechting.
Ontwikkelingsgerichte zorg op de kraam- en kinderafdeling
We houden op de afdeling zoveel mogelijk rekening met de natuurlijke behoeften van baby’s. We hebben respect voor het ritme van de baby en proberen stressfactoren zoveel mogelijk te vermijden.
Contact
Heb je vragen aan de babyconsulenten? Je kunt contact met hen opnemen via de onderstaande mailadressen:
- l.wesselink@ozg.nl (Lisanne Wesselink)
- b.noordenbos@ozg.nl (Beja de Gries-Noordenbos)
- babyconsulent@ozg.nl (Algemeen)
Folders
- Spreekuur van de verpleegkundig babyconsulent
- Slaapfases (verschil baby en volwassene)
- Voedingsschema's baby's (alle schema's op een A4 van 8 naar 4 voedingen)
- Koemelkeiwit-allergietest